Uppsala kommun

Stadsbussarna rullar in i Rosendal

Dela

Nu har UL:s bussar börjat gå genom Rosendal. Det är linjerna 1, 3 och 11 som dragits om så att de trafikerar två hållplatser i den nya stadsdelen, Talltorget och Rosendals torg. Därmed har ett viktigt steg på vägen tagits för Rosendal, som planerats just för hållbart resande.

Stadsbussar - nu även i Rosendal. Foto: Johnér/Johan Alp
Stadsbussar - nu även i Rosendal. Foto: Johnér/Johan Alp

Stadsdelen Rosendal har växt fram under de senaste åren och räknas som ett av Sveriges mest innovativa bostadsområden, där nya idéer samlats om hur en modern stad ska byggas. En av grundtankarna har varit just hållbart resande med fokus på gång-, cykel- och kollektivtrafik. Nu är huvudgatan Torgny Segerstedts allé och Gerd Enequists gata så pass färdiga att stadsbussarna kan släppas på.

– I Rosendal ska det vara enkelt att resa kollektivt. Den nya stadsdelen kommer fortsätta växa fram med fler bostäder, förskolor och skola. Men redan nu börjar mycket komma på plats. Jag hoppas att många Uppsalabor passar på att besöka de fina parker och restauranger som redan finns där idag, säger Erik Pelling (S), ordförande kommunstyrelsen.

Det är busslinje 1, 3 och 11 som börjat gå genom Rosendal. En hållplats heter Talltorget och ligger på Torgny Segerstedts nära korsningen med Gerd Enequists gata. Den andra hållplatsen är Rosendals torg och ligger även den på Torgny Segerstedts allé strax söder om Sidenbigatan. I rusningstrafik kommer upp till 20 bussar per timme att passera åt vardera håll.

– Det ska vara enkelt, snabbt och smidigt att resa hållbart i Uppsala. Med utökad kollektivtrafik i Rosendal förenklar vi vardagen för invånarna i stadsdelen genom att binda samman busslinjenätet med övriga delar av Uppsala, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Utvecklingen av Rosendal pågår fortfarande för fullt, etapp två håller på att färdigställas och etapp tre är under utbyggnad. Dock finns redan nu många anledningar att ta bussen hit. Till exempel restauranger, parker, offentlig konst, idrott och aktiviteter.

– När man flyttar till ett nytt bostadsområde brukar man ju ganska direkt undersöka vilka möjligheter man har att åka kollektivt till och från hemmet, så det är oerhört positivt att vi nu kan tillgodose Rosendalsborna med nya hållplatser, säger Karin Svingby trafikdirektör Region Uppsala.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stadsbussar - nu även i Rosendal. Foto: Johnér/Johan Alp
Stadsbussar - nu även i Rosendal. Foto: Johnér/Johan Alp
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

Ungdomar kan sommarjobba som samhällsutvecklare nästa år20.12.2021 09:15:00 CET | Pressmeddelande

Uppsala kommun har tecknat avtal med två leverantörer av sommarjobbsplatser för ungdomar 14-20 år. Det berör tre olika typer av sommarjobb. Nytt för sommaren 2022 är möjligheten att sommarjobba som samhällsutvecklare där ungdomarna med sitt perspektiv utvecklar idéer för att hjälpa kommunen framåt. Ungdomar med särskilda behov kommer kunna få extra stöd inför och under sitt sommarjobb och, som tidigare år, kommer det finnas möjlighet att starta och driva eget företag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum