Stämningsfullt med Umeås julbelysning
Med första advent bakom oss och december framför oss växlar Umeå över från Höstljus till julbelysning. De främsta ljusbärarna – de ståtliga julgranarna på torgen – är exempelvis smyckade och tända. – Umeå behöver sitt ljus. Det bidrar till ökad trivsel, att folk går ut och möts och gör att vi bildligt och bokstavligt får ljuspunkter i tillvaron, säger Karin Isaksson, teknisk direktör på Umeå kommun.

När stora delar av Höstljus slocknar tänds julbelysningen. Umeå kommun tvekar inte kring den satsningen, som genomförs i samarbete med Visit Umeå.
– För oss är det en självklarhet. Energiåtgången för julbelysningen är liten, kostnaden likaså, samtidigt som samhällsvinsterna är stora, förklarar Magnus Lingegård, landskapsarkitekt, Umeå kommun.
Han får medhåll av Karin Isaksson.
– Givetvis ska vi ta ett gemensamt ansvar för att minska energianvändningen, men det gäller att satsa på åtgärder som ger stor effekt. För Umeå kommun handlar det till exempel om effektiv styrning, om att installera energisnål ventilation och om att förbättra uppvärmningssystemen och mycket annat, vilket vi har jobbat med sedan en lång tid tillbaka, säger hon.
Tänds klockan 12
Från och med nu och fram till mitten av januari är julbelysningen igång. Belysningen tänds klockan 12 på dagarna och släcks när det blir ljust. Den totala effekten för julbelysningen är 3 kW, det vill säga samma omfattning som tidigare år. I de allra flesta fall används LED-teknik i lamporna och några av dem är kvar sedan Höstljus. I de stora granarna, som Gator och parker har fått tag på via generösa privatpersoner, löper 200-metersslingor i respektive gran. Det finns också 50 små granar, klädda i 20-metersslingor.
Dessa inslag räknas in i Umeås julbelysning:
- De stora granarna på Rådhustorget, Järnvägstorget och Renmarkstorget
- Smågranarna längs med Kungsgatan
- Ljusbollarna längs med Kungsgatan
- Stjärnhimlen över Rådhusesplanaden
- Lekskulpturerna längs med Rådhusesplanaden
- Hjärtan i äppellunden vid Rådhustorget
Mer information
Magnus Lingegård
Landskapsarkitekt, Umeå kommun
090-16 15 09
Karin Isaksson
Teknisk direktör, Umeå kommun
090-16 14 39
Kontakter
Olov Hjärtström BaudinKommunikationschefTeknik- och fastighetsförvaltningen
Tel:070-995 06 65olov.baudin@umea.seBilder




Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Så blir bonusen för sommarvikarierna inom vård och omsorg27.1.2023 11:42:44 CET | Pressmeddelande
Bonusen omfattar alla vikarier som jobbar minst fyra veckor under perioden 19 juni till 27 augusti. För sjuksköterskor har dessutom både bonus och ingångslön höjts.
Tillfälliga statsbidrag och befolkningsprognos ger positivt årsbokslut i för- och grundskola26.1.2023 13:08:05 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden redovisar ett överskott på cirka 90 miljoner kronor i bokslutet för 2022. Förskjutning i befolkningsprognos och tillfälliga statsbidrag leder till positivt resultat.
Ny satsning på ledarskapet inom äldreomsorgen26.1.2023 12:30:50 CET | Pressmeddelande
Äldrenämnden har nu antagit en flerårig handlingsplan för ett starkt ledarskap inom äldreomsorgen för att klara chefsförsörjning framåt. Planen tar avstamp i attraktiva arbetsförhållanden, god arbetsmiljö, tydlig utvecklingsplan och konkurrenskraftig lön.
Positivt samverkansforum inom äldreomsorgen26.1.2023 12:29:52 CET | Pressmeddelande
Bistånd, hemtjänst och hemsjukvård har skapat ett samverkansforum i syfte att underlätta vården av äldre i hemmet. Samarbetet breddar kompetensen och ger en helhetsbild av brukarens behov.
Den externa arbetsmiljöutredningen slutförd och återkopplad till individ- och familjenämnden25.1.2023 16:25:30 CET | Pressmeddelande
På Individ- och familjenämndens möte 25 januari fick nämnden återkoppling från Feelgood om den genomförda arbetsmiljöutredningen som gjorts på placeringsgruppen och utredningsenheterna 0-18 år. Uppdraget utfördes under perioden maj–september 2022 och involverade medarbetare, chefer, fack och skyddsombud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum