Svenska institutet för standarder, SIS

Standard för energiledningssystem till nytta vid energideklarationen

Dela
Med hjälp av standarden för energiledningssystem, ISO 50001, ska företag och organisationer uppnå en effektivare energianvändning, minskade koldioxidutsläpp samt ökad kostnadseffektivitet och konkurrenskraft. Standarden, som har reviderats, publiceras nu i svensk översättning.

SIS har tillsammans med svenska intressenter deltagit i det internationella arbetet med att revidera standarden under tre års tid. Standarden går att certifiera sig mot.

– Energianvändningen samt produktion, omvandling och distribution av energi kan ha en betydande inverkan på klimat och miljö. Ett aktivt deltagande från svensk sida i standardiseringsarbetet med att identifiera och utveckla nya standarder som kan förbättra energieffektiviteten är synnerligen angeläget, säger Karin Ekström, SIS, Swedish Standards Institute.

Standarden, med den svenska beteckningen SS-EN ISO 50001:2018, fastställer krav för hur man i en organisation inför, underhåller och förbättrar ett energiledningssystem. Ett sådant system syftar till att hjälpa organisationen att arbeta systematiskt och långsiktigt för att ständigt förbättra sin energiprestanda, det vill säga sin energieffektivitet, energianvändning och energikonsumtion.

I den här standarden fastställs ett särskilt krav på att stora företag ska göra en kartläggning av sin energianvändning. Kravet är även fastställt i Lagen om energikartläggning i stora företag, som bygger på ett EU-direktiv.

– Standarden ligger helt rätt i tiden med miljöaspekten. Något som talar för en bred användning är att större företag nu har kravet att avlägga energideklaration och då underlättar såklart implementeringen av standarden, säger Bengt Rydstedt, SIS, Swedish Standards Institute.

Kort om förändringarna

De huvudsakliga förändringarna i den nya versionen är förtydligande av begrepp och ny struktur enligt ISO:s krav för ledningssystemstandarder, nya definitioner, tydligare avsnitt kring energikartläggning och hur organisationer kan förbättra sin energiprestanda. Även högsta ledningens roll i energikartläggningen har förtydligats.

Seminarium 11 december

Välkommen på SIS seminarium om nya ISO 50001, energiledningssystem

SIS standardiseringskommitté SIS/TK 558 Effektiv energianvändning

Nyckelord

Kontakter

Karin EkströmProjektledningen SIS/TK 558 Effektiv energianvändning, SIS, Swedish Standards Institute

Foto: Sten Jansin

karin.ekstrom@sis.se

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye