Stångåstaden

Stångåstaden 80 år

Dela
Den 2 oktober är det 80 år sedan det kommunala bostadsbolaget Råbergahus bildades för att råda bot på bostadsbristen i Linköping. Uppdraget var att skapa goda bostäder till rimliga hyror för kommunens invånare. Ett år efter bolagets bildande stod de första husen klara på Gamla Tanneforsvägen, 8 byggnader om totalt 48 lägenheter. Sex år senare byter bolaget namn till Stångåstaden, som idag är Linköpings största fastighetsägare och förvaltar ungefär 18 000 lägenheter.

-          När man fyller jämt så är det naturligt att stanna upp och ta en titt i backspegeln på åren som gått. Jag konstaterar att historien går igen, bostadsbristen som präglade starten av bolaget är fortsatt aktuell men idag är vårt uppdrag bredare. Det handlar fortfarande om att erbjuda bostäder men vi ska också vara en aktiv aktör som är med och utvecklar Linköping till en ännu bättre stad att bo, leva och driva verksamhet i. Det känns inspirerande och vi tar med oss lärdomar från historien då vi nu planerar för framtidsstaden Linköping. Jubileet kommer under några veckor framöver att firas tillsammans med våra kunder på olika sätt, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Under veckorna 39–41 förgylls Stångåstadens kundaktiviteter på olika sätt för att uppmärksamma jubileet. I samband med nyckelutlämningen vid kommande månadsskifte, välkomnas nya kunder med livemusik till en festfin Bobutik och bjuds på jubileumsfika. Firanden kommer också att ske i Stångåstadens bostadsområden i samband med andra inplanerade aktiviteter.

Den som följer Stångåstaden i sociala medier kommer där att få en historisk tillbakablick med nedslag från de senaste 80 åren.

Dotterbolagens historia

Sedan 60-talet har dotterbolaget Studentbostäder erbjudit bostäder för studenter – men på den tiden var bolaget en stiftelse med kommunen och studentkåren. Redan 1965 stod den första byggnaden Flamman klar och ett par år senare var elva studenthus i Ryd inflyttningsklara. ​Studentbostäder har idag 4100 bostäder där merparten finns i Ryd. Under de kommande åren planeras för ytterligare cirka 300–500 bostäder, där utbyggnad av Flamman med cirka 160 nya bostäder ligger närmast byggstart.

Stångåstadens andra helägda dotterbolag Kulturfastigheter, tidigare Bryggaregården AB, förvärvades i slutet av 2010. Bolaget äger fastigheter och miljöer av kulturhistoriskt värde i Linköpings kommun. Uppdraget är att bevara och utveckla miljöerna som präglas av stort ansvar för tradition och kulturhistoria. Byggnaderna återfinns bland annat i Gamla Linköping, Krogen Amerika och Stenhusgården på Storgatan, en fastighet på Hunnebergsgatan samt Lambohovs säteri - en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer.

Kontakter

Bilder

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden en av landets mest attraktiva arbetsplatser24.3.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Hela 96 % av Stångåstadens medarbetare uppger att de jobbar på en mycket bra arbetsplats. Ett resultat som gör att Stångåstaden, Linköpings största bostadsbolag, fortsatt är en av de mest attraktiva arbetsplatserna i landet. Stångåstaden fick även ta emot en hedersutmärkelse för att ha varit placerade på listan över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser samtliga åtta år som bolaget deltagit i undersökningen.

Vi storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd23.3.2023 13:15:21 CET | Blogginlägg

Vi tänker göra en riktigt stor satsning på att förnya Ryd de kommande åren. Det är Stångåstadens absolut största stadsdel med många vanliga bostäder, studentbostäder och en fin centrumanläggning. Ryd är en del av miljonprogrammet som har många kvalitéer men också många tekniska brister och brist på variation. Satsningen är omfattande och kommer kräva att vi arbetar under många år med att förnya husen och bostadsmiljöerna. Vi vill förstås göra det i nära samarbete med alla våra hyresgäster och andra intressenter som finns i stadsdelen.

Stångåstaden storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd i Linköping23.3.2023 13:12:16 CET | Pressmeddelande

I Ryd har Stångåstaden sitt största bestånd med många vanliga bostäder, studentbostäder och en fin centrumanläggning. Fastigheterna byggdes på 1960-talet och är i behov av renovering. I samband med renoveringsarbetet som preliminärt påbörjas runt årsskiftet 2023/2024, gör Stångåstaden en stor satsning för att utveckla och förnya stadsdelen. Ett arbete som kommer att pågå fram till 2035.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum