Stångåstaden går mot strömmen och fortsätter bygga nytt
Stångåstaden är relativt sett lägre belånade än det genomsnittliga bostadsbolaget i landet. Vi har jobbat hårt med vår ekonomi under många år och har dessutom gjort några större affärer som bidragit till att vi kunnat sänka vår skuldsättning. Nu har vi en möjlighet att dra nytta av det. När nästan hela fastighetssverige bromsar sina investeringar ser vi en möjlighet att fortsätta bygga fler bostäder. Bostadsbristen är ju inte borta även om vi ser en viss avmattning i efterfrågan även i Linköping. Jag har varit med länge i branschen och har sett att tidigare kriser bidragit till att skapa en ryckighet i bostadsproduktionen. Stångåstaden har ett övergripande uppdrag att göra Linköping till en bättre plats och bo och leva i. Då är bostadsförsörjning ett av de viktigaste områdena att bidra inom. Vi går därför mot strömmen i bostadssverige och har för avsikt att fortsätta investera. Det är viktigt för vår stad men också viktigt för entreprenadmarknaden som annars riskerar att tappa kompetens de kommande åren.
Flera hundra bostäder under produktion
I dagsläget pågår produktion av flera hundra nya bostäder i Ebbepark, Skäggetorp och i city. En signal från oss är att vi nyligen handlat upp ytterligare två bostadsprojekt. Ett på Djurgårdsgatan och ett på Folkungavallen. I dagarna har vi också gjort ett viktigt förvärv för framtiden som möjliggör fler bostäder i kvarteret Labbet i Ebbepark. När vi startade arbetet med Ebbepark tillsammans med vårt systerbolag Sankt Kors för tio år sedan planerade vi för ca 500 bostäder. Nu ligger vår prognos på drygt 1000 bostäder när vi är klara med området om några år.
Täta samarbeten med entreprenörer en nyckel till framgång
Utöver satsningarna ovan håller vi på i fyra samverkansprojekt för att försöka handla upp ännu fler bostäder. Där arbetar vi tätt tillsammans med våra entreprenörer i ett tidigt skede enligt en framgångsrik samverkansform. Tillsammans arbetar vi fram nya lösningar för att få ekonomiskt gångbara projekt. Den här samverkansformen är en viktig nyckel för att kunna fortsätta bygga nya bostäder i Linköping.
På Djurgården hoppas vi komma igång med 200 nya bostäder i en helt ny stadsdel. Det pågår också så kallade FAS1:or för 210 bostäder i Ebbepark, 150 studentbostäder vid Flamman och 200 bostäder i Berga. Förhoppningsvis kan vi hitta byggkostnadsnivåer som möjliggör att vi får igång några eller alla ovanstående projekt framåt. Vi fortsätter förstås även att satsa på underhåll och ombyggnation. För 2023 räknar vi med en oförändrad underhållsbudget och en fortsatt satsning på ombyggnad. Det pågår till exempel en större upphandling för att starta omdaningen av Ryd.
Vi tror att våra satsningar är viktiga för Linköping och hoppas att det ska bidra till både fler bostäder och fler arbetstillfällen och till att långsiktigt stärka vår region. När vi är igenom krisen har vi förhoppningsvis varit med och skapat ännu bättre förutsättningar för Linköpings utveckling.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Kontakter
Fredrik TörnqvistVD, AB Stångåstaden
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket9.9.2024 14:15:36 CEST | Nyheter
Just nu testar Stångåstaden, Linköpings kommunala bostadsbolag, att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.
Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg
I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum