Stångåstaden

Stångåstaden storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd i Linköping

Dela
I Ryd har Stångåstaden sitt största bestånd med många vanliga bostäder, studentbostäder och en fin centrumanläggning. Fastigheterna byggdes på 1960-talet och är i behov av renovering. I samband med renoveringsarbetet som preliminärt påbörjas runt årsskiftet 2023/2024, gör Stångåstaden en stor satsning för att utveckla och förnya stadsdelen. Ett arbete som kommer att pågå fram till 2035.
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter

Satsningen är omfattande. De befintliga bostäderna ska renoveras och fastigheterna ska uppdateras till rådande standarder. Att utveckla utemiljön och livet mellan husen är också en prioriterad fråga och viktig för det trygghetsskapande arbetet. Ambition är att ta ett helhetsgrepp och i det ingår även planer på att komplettera och utveckla fastighetsbeståndet i Ryd.

-          Vi skulle exempelvis vilja få in radhus i området och vi har hittat ett antal möjliga förtätningslägen för det. Vi vill också gärna bygga och komplettera med nya flerbostadshus och nya studentbostäder. Vi hoppas dessutom kunna skapa och erbjuda bostadsrätter i stadsdelen, något som saknas helt idag. Även ytorna runt centrum skulle kunna kompletteras med både ny handel och nya bostäder, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Idéerna är långsiktiga och kräver samverkan för att hitta gemensamma satsningar i stadsdelen.

-          Det är en stor uppgift att utveckla en hel stadsdel. Därför är vi glada över att vi redan nu jobbar tillsammans med andra bostadsbolag och aktörer i stadsdelen i en samverkansgrupp. Där diskuteras gemensamma frågor och förbättringar som kan utveckla området över tid, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Renovering pågår fram till 2035

Den första etappen i renoveringen för Stångåstadens kunder påbörjas preliminärt runt årsskiftet och görs i nära samarbete med hyresgästerna.

-          Att renovera smart och med variation är en viktig del av förnyelsen. Vi har börjat använda en modell när vi renoverar i Berga som innebär att vi gör en kärna av åtgärder som måste genomföras då husen börjar bli gamla. Det gäller framför allt nya installationer, nya kök och nya badrum. I övrigt försöker vi skapa en valfrihet så att alla inte behöver göra likadant. Det ger hyresgästen en möjlighet både att påverka boendekostnaden och att sätta en personlig prägel på bostaden, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Under våren får hyresgästerna även möjlighet att lämna generella synpunkter och önskemål kring utvecklingen av området genom att svara på en enkät. För att möta upp och besvara frågor kommer Stångåstaden efter sommaren att öppna en möteslokal i Ryds centrum. Där kommer man att kunna ta del av resultatet från enkäten och få mer detaljerad information om hur arbetet fortskrider och planeras framåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Verksamhetsberättelse för 202228.3.2023 13:14:23 CEST | Nyheter

Året som gått har givetvis präglats av kriget i Ukraina och även den påverkan det haft på världsekonomin. Den globala kostnadskrisen har påverkat både drift, underhåll och investeringar. Inflationstakten är den högsta på många decennier med kraftiga kostnadsökningar som följd. Det innebär att fastighetsbranschen står inför stora utmaningar som behöver hanteras de kommande åren. Utgångsläget är därför tuffare än på många år. De fastighetsaffärer som Stångåstaden har genomfört på senare år har starkt bidragit till att sänka belåningsgraden vilket har skapat bättre förutsättningar framåt. Stångåstaden är idag lägre belånat än det genomsnittliga bostadsbolaget i landet. Vi bedömer därför att vi har goda möjligheter att fortsätta satsa på att underhålla fastigheterna och erbjuda våra kunder en riktigt bra förvaltningskvalitet och service, säger Fredrik Törnqvist vd på Stångåstaden.

Stångåstaden en av landets mest attraktiva arbetsplatser24.3.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Hela 96 % av Stångåstadens medarbetare uppger att de jobbar på en mycket bra arbetsplats. Ett resultat som gör att Stångåstaden, Linköpings största bostadsbolag, fortsatt är en av de mest attraktiva arbetsplatserna i landet. Stångåstaden fick även ta emot en hedersutmärkelse för att ha varit placerade på listan över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser samtliga åtta år som bolaget deltagit i undersökningen.

Vi storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd23.3.2023 13:15:21 CET | Blogginlägg

Vi tänker göra en riktigt stor satsning på att förnya Ryd de kommande åren. Det är Stångåstadens absolut största stadsdel med många vanliga bostäder, studentbostäder och en fin centrumanläggning. Ryd är en del av miljonprogrammet som har många kvalitéer men också många tekniska brister och brist på variation. Satsningen är omfattande och kommer kräva att vi arbetar under många år med att förnya husen och bostadsmiljöerna. Vi vill förstås göra det i nära samarbete med alla våra hyresgäster och andra intressenter som finns i stadsdelen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum