Umeå kommun

Stängda fritidsgårdar till förmån för samhällsviktig verksamhet

Dela

Flera av kommunens fritidsgårdar kommer tillfälligt att stängas för att personal ska kunna hjälpa till i samhällsviktiga verksamheter där det finns stort personalbortfall, främst inom förskolan. Från och med tisdag 25 januari sker förändringar i gårdarnas öppethållande.

Den tillfälliga stängningen av verksamheterna kan komma att vara upp till fyra veckor, allt beroende på personalläget.

—Vi har ett väldigt allvarligt läge i samhället just nu där det finns risk att förskolor måste stänga på grund av stor personalbrist. Det innebär i förlängningen att barnens föräldrar inte heller kan arbeta utan måste stanna hemma vilket kan riskera samhällsviktiga funktioner som till exempel vård, omsorg samt vatten- och elförsörjning. För att undvika det har vi beslutat att stänga våra fritidsgårdar tillfälligt trots att de fyller en viktig funktion, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

Även personal från de kommunala badanläggningarna kommer stötta samhällsviktig verksamhet inom kort vilket kan påverka öppettider.

—Vi vet inte idag hur länge vi kommer hålla fritidsgårdarna stängda. Utifrån samtal med smittskydd och deras prognos har vi planerat för fyra veckor, men allt är beroende på hur smittspridningen utvecklas. Förhoppningsvis är vi i ett mycket bättre läge tidigare än så och kan öppna våra verksamheter, men det kan också bli hög personalbrist inom andra samhällsviktiga verksamheter, säger Stefan Hildingsson, fritidsdirektör, Fritidsförvaltningen.

Undantagna fritidsgårdar

Fritidsgårdarna fyller en viktig funktion för ungdomar och samhället i stort. I dagsläget är det möjligt att hålla några av dem öppna. De som undantas från stängningen är de som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning samt gårdar inom de särskilt prioriterade områdena. Det vill säga Fritid för alla, Mariehems fritidsgård, Ålidhem fritidsgård, Athena fritidsgård, Ersboda ungdomens hus samt viss verksamhet på Hamnmagasinet.

Mer information

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se 

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildningsson@umea.se 

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum