Riksteatern

Starka röster från öst – nu är festivalen FeminEast tillbaka

Dela
Några av Mellanösterns starkaste kvinnliga röster kommer till Sverige. Nu är Riksteaterns festival FeminEast tillbaka. Festivalen som sätter strålkastarljus på kvinnliga artister som får kämpa att göra sina röster hörda. I år är festivalen större än någonsin och kommer även bjuda på artister från andra delar av världen.
Fotograf: Riksteatern

Aynur Dogan
Fotograf: Riksteatern Aynur Dogan

Mellan den 15 till 23 december äger festivalen FeminEast rum på flera platser runt om i landet. Några av Mellanöstern största kvinnliga artister kommer att gästa Stockholm, Malmö och Göteborg. Festivalen är i år större än någonsin med fler konserter än tidigare år och äger dessutom rum under en längre period. Några av de artister som kommer är Aynur Doğan, Sepideh, och Zuhal Olcay.

Festivalen vill främst lyfta fram kvinnliga röster från Mellanöstern som i sina hemländer inte får göra sig hörda eller inte får samma utrymme som manliga kollegor. Artister som via sitt konstnärskap verkar för medmänsklighet och som motarbetas för sin vilja att förändra strukturer i hemlandet. Men i år bjuder även festivalen på världsstjärnor från andra delar av världen. Bland annat kommer Hanka Paldum från Bosnien och Hercegovina och Nooran Sisters från Indien. Detta blir första gången Nooran Sisters uppträder i Sverige, den 22 december spelar de på Stockholm Konserthus.

FeminEast är en mix av flera olika musikstilar, alltifrån klassisk arabisk och persisk musik till jazz och hip hop. I Stockholm kommer det att vara konserter på Södra Teatern, Stockholm Konserthus, Kulturhuset Statsteatern och Stallet. I Göteborg blir det konserter på Göteborgs Konserthus och på Malmö Live i Malmö. Det anordnas även klubbkvällar under festivalen.

Festivalen invigs den 15 december på Södra Teatern i Stockholm med artisten Aynur Doğans konsert.

Medverkande (i urval)

Aynur Doğan En av de mest framgångsrika kurdiska artisterna, känd för sina ballader. Doğan sjunger kurdiska och turkiska folksånger och bjuder på orientalisk gospel med texter om förtryck, frihet och kärlek.

Stockholm, Södra Teatern, 15 december Göteborgs Konserthus, 16 december

Sepideh Klubbkväll med en av Irans mest kända popartister som tillsammans med sitt band tar över Kägelbanan på Södra Teatern efter Doğans konsert.

Stockholm, Södra Teatern, 15 december

Golnar & Mahan Nutida iranskt jazz- och världsband som nu är baserade i Wien. Iranska folktraditioner blandas med jazz- och afrokubanska polyrytmer. Nominerade till österrikiska World Music Award tre gånger.

Stockholm, Stallet, 17 december

Sakina Teyna Teyna var på 1990-talet medlem i Mesopotamian Culture Center, en kurdisk konstnärsförening som verkar i hela Turkiet. Dess medlemmar led olika repressalier av regeringen på grund av deras kurdiska texter. Några av dem betalade sin konstnärliga hängivenhet med sina liv. Under den här tiden organiserade hon många olagliga konserter, tills hon till slut blev tvungen att fly.

Stockholm, Stallet, 17 december

Zuhal Olcay En av Turkiets mest kända skådespelerska och sångerska. Hon blev känd genom en rad filmer och startade 1987 en framgångsrik sångkarriär. Olcay är känd för sina fina melodier som hämtar inspiration bland annat från jazzen.

Stockholm, Södra Teatern, 17 december

Hanka Paldum Hanka Paldum anses av många vara drottningen av den traditionella bosniska musiken Sevdah. Hon är en av de mest kända sångerskorna från Bosnien och Hercegovina och kommer nu till Sverige för tre konserter i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Stockholm, Kulturhuset Stadsteatern, 21 december Malmö, Malmö Live, 22 december Göteborg, Göteborgs Konserthus, 23 december

Nooran Sisters För första gången kommer Nooran Sisters till Sverige. Systrarna Jyoti och Sultana Nooran anses vara bland de mest intressanta artisterna som kommit från Indien på senare år. De har vunnit flera utmärkelser, bland annat för bästa Bollywoodsång på IIFA Awards och bästa kvinnliga upcoming sångare på MMA Awards. Nu kommer de till Stockholms Konserthuset med sitt 12-mannaband för en kväll med indiska Qawali/Fusion och Bollywood-toner.

Stockholm, Stockholm Konserthus, 22 december

För att se samtliga artister, vänligen besök:

http://www.riksteatern.se/femineast

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Riksteatern

Aynur Dogan
Fotograf: Riksteatern Aynur Dogan
Ladda ned bild
Fotograf: Riksteatern

Nooran Sisters
Fotograf: Riksteatern Nooran Sisters
Ladda ned bild
Zuhal Olcay 2 Fotograf: Riksteatern
Zuhal Olcay 2 Fotograf: Riksteatern
Ladda ned bild
Sakina Fotograf: Riksteatern
Sakina Fotograf: Riksteatern
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum