Residus

Startup företaget RESIDUS lanserar ny teknologi i form av QR-kodade kläder som visar hela produktionskedjan bakom plaggen.

Dela

RESIDUS lanserar spårbar leveranskedja i alla sina produkter från höstkollektionen 2020. Kunden ska kunna se och känna sig trygg i att varumärket och den kedja av leverantörer som ligger bakom plaggen tar ansvar för både sin inverkan på miljö och villkoren för dom fabriksanställda.

I takt med att konsumenternas växande krav på hållbara fibrer och rättvisa produktionskedjor ökar har modebranschen snabbt blivit en djungel av påstått hållbara produkter. De egenskapade gröna märkningarna är idag många men få varumärken backar upp sitt reklamerade hållbarhetsarbete med fakta. 

Vi ser att många kunder uttrycker misstro inför gröna märkningar och upplever att dom alltför ofta stöter på 'greenwashing' förklarar Evalena Jonsson, design och produktionsansvarig på RESIDUS. Det kan handla om små mängder hållbara fibrer i en produkt som märks med ekologisk bomull eller hundra procent återvunna fibrer i ett plagg som är framtagen i en sweatshop i Bangladesh. Hur hållbart är plagget om bomullen är ekologisk men personen som syr plagget inte har en levnadslön och arbetsrättsligt skydd? Får man kalla ett plagg hållbart om fibern är återvunnen men infärgningen av tyget utsätter både arbetare och miljö för skadliga kemikalier? Hur vet vi att en fiber är vad den påstås vara om den inte är certifierad eller varumärket åtminstone är villiga att visa varifrån fibern kommer?

Textilbranschen är hemlighetsfull och komplicerad i sina processer, det vill vi ändra på säger Elin Mohlander grundare på RESIDUS. Kunderna ska kunna se vad dom köper och känna sig trygga i vad som ligger bakom det man betalar för. Vi anser att det är den enda vägen framåt om man som företag ska kunna prata om hållbarhet, etik och ansvar. Det handlar om ärlighet, öppenhet och att skapa dialog och förtroende hos våra kunder. 

RESIDUS har sedan starten 2017 arbetat aktivt med hållbarhet och i samarbete med företaget Trustrace lanserar de nu QR koder i alla sina produkter. QR koden kommer att sitta i tvättlappen och kan enkelt läsas av med en mobilkamera som tar dig in på en plattform där du kan se hur långt produktionskedjan är transparant och vilka fabriker som ligger bakom plagget, från råvara i fibern till sömnad av plagget. Oavsett om plagget är nytt eller köpts i andra hand så finns informationen kvar i tvättlappen och kan läsas in av nästa ägare.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Video över hur det fungerar när du använder QR kodenFler videor

Nyckelord

Kontakter

Elin Mohlander
elin@residus.se

Bilder

Länkar

Om

Residus
Gästrikegatan 14
113 62 Stockholm

0708-264401
http://residusofficial.com

Varje produkt från Residus är skapat med ett cirkulärt tankesätt och vi är nu i en process där vi tar allt ett steg länge i vårt sätt att jobba hållbart. Med andra ord blandar vi nu in teknologi och mode så att du får större förståelse för vad det är du köper. Vi tror att teknologi, innovation, skalbarhet och autenticitet är nyckelorden för framtiden. När modeindustrin rör sig mot en mer hållbar omställning är vi det varumärket du kan lita på.