Åklagarmyndigheten

Status i ärende om mord, grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid i Värmland

Dela
I söndags den 19 mars häktades en man på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid på en kvinna i Årjäng i Värmland. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

Häktningsbeslutet överklagades i tisdags av den misstänktes försvarare som yrkade att mannen inte skulle vara häktad för grovt gravfridsbrott och att åklagaren inte längre skulle ha rätt att meddela restriktioner för den häktade mannen. Hovrätten för Västra Sverige fastställde under onsdagen tingsrättens tidigare häktningsbeslut. Senast den 31 mars måste åklagaren besluta om den misstänkta mannen ska begäras omhäktad eller om åtal kan väckas mot honom.

Eftersom åklagaren får många frågor kommer hon att vara tillgänglig för media på telefon i eftermiddag,se tidpunkt nedan.

Vad åklagaren kan säga om läget i utredningen just nu är följande:

– Förundersökningen i ärendet, som även omfattar misstankar om mord, pågår alltjämt. Den man som häktades i söndags är i nuläget enbart häktad misstänkt för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefrid. Ett flertal förhör med vittnen samt förhör med den häktade mannen har hållits under de senaste dagarna. Vilka uppgifter som framkommit i dessa förhör är inget som vi kan kommentera alls just nu, säger senior åklagare Linda Karlsson och fortsätter:

– Jag kan dock bekräfta en uppgift som förekommit i media om att anhöriga till den avlidna kvinnan redan 2019 var i kontakt med svensk polis, då de inte kunnat nå kvinnan under en längre tid. Den närmaste tiden kommer det att genomföras en rad utredningsåtgärder för att klargöra händelseförloppet som ledde fram till kvinnans död. En obduktion kommer att göras. Exakt när den rättsmedicinska undersökningen blir klar vet vi ännu inte men det handlar sannolikt om minst en vecka till innan vi får resultatet. Jag vill också passa på att understryka att den avlidna kvinnans identitet ännu inte är fastställd till hundra procent. Allt talar dock för att den avlidna kvinnan är den norska medborgare som flyttade från Norge till Årjäng i Värmland tillsammans med den nu häktade mannen för flera år sedan.

Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 1361-23.

Målnummer i Hovrätten för Västra Sverige (i ärendet om överklagandet av tingsrättens häktningsbeslut): Ö 2476-23.

Tidigare pressmeddelanden:
19 mars
19 mars
18 mars

Kontakt

Senior åklagare Linda Karlsson vid Åklagarkammaren i Karlstad är tillgänglig för media på 010-562 66 89 i dag torsdag klockan 14–15.30. Vänligen respektera tiden.

Observera att åklagaren enbart är tillgänglig för kommentarer på telefon vid detta tillfälle. När ett nytt beslut fattats i ärendet, senast den 31 mars, kommer åklagaren att vara tillgänglig igen för frågor från media. Mellan dessa två tillfällen har åklagaren inte möjlighet att vara tillgänglig alls utan måste lägga allt fokus på att leda förundersökningen.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum