Uppsala stift

Stiftsgården i Undersvik nyöppnar i Svenska Turistföreningens regi

Dela
Idag den 1 november undertecknade Svenska kyrkan i Uppsala stift och Svenska Turistföreningen ett samarbetsavtal kring stiftsgården i Undersvik. Avtalet innebär att Svenska Turistföreningen kommer att driva den operativa verksamheten på stiftsgården, men fastigheten ägs fortfarande av Uppsala stift. STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem öppnar för allmänheten i september 2023.
Stiftsgården i Undersvik Foto: Lilla produktionsbolaget
Stiftsgården i Undersvik Foto: Lilla produktionsbolaget

– Det känns så bra att få berätta den här glada nyheten som vi har arbetat för så länge. För oss var det inte helt självklart att kunna hitta en aktör som överensstämmer med våra värderingar och har den kompetens vi saknar i att driva den här typen av verksamhet. Likheterna mellan STF och Svenska kyrkan är slående många; vi har båda en stark ideell förankring, har demokrati- och klimatfrågor högt på agendan och en övertygelse om att alla är välkomna, konstaterar Nicklas Nyman, tillförordnad stiftsdirektor för stiftsorganisationen i Uppsala stift.

STF är en ideell medlemsförening, grundad 1885 som arbetar för att alla ska ha tillgång och upptäcka Sveriges natur och kultur, idag och i framtiden. Föreningen har ett starkt fokus på minskat klimatavtryck, småskalig turism och ett hållbart friluftsliv. En viktig aspekt för att kunna upptäcka Sverige är att man kan övernatta. Inom STF familjen finns det idag cirka 250 boenden, ett brett utbud av fjällstationer, fjällstugor, hotell, vandrarhem, värdshus, B&B, fyrar, pensionat och mycket annat. Ett 50-tal drivs i egen regi, främst i fjällen och andra ägs och drivs av egna företagare som är anslutna till STF via ett samarbetsavtal Gemensamt för dem alla är att de är personliga, genuina och hållbara med fokus på natur och kulturupplevelser.

- Vi har länge sökt anläggningar som vi kan driva i egen regi. En anläggning som kan vara öppen året runt, lätt att ta sig till och är välkomnade. Undersvik blir ett väldigt bra tillskott i vårt arbete att få fler människor att upptäcka Sverige hållbart. Vi är väldigt glada och stolta över att nu ta över driften. Målsättningen är att det ska vara en inkluderande mötesplats för natur- och kulturupplevelser som inspirerar till både lärande, aktivitet, vila och reflektion, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen

- Vi vet att det är många som har starka band till den här platsen och precis som Uppsala stift är vi från STFs sida väldigt måna om att samarbetet vilar på en grund som känns trygg för båda parter, avslutar Maria Ros Hjelm, STF

Renoveringen av stiftsgården i Undersvik pågår enligt byggplanen fram till sommaren 2023. Nyöppningen av gården är tänkt att ske i september 2023 om allt fortlöper som det ska.

Mer information: 

Stiftsgården i Undersvik - Uppsala stift (svenskakyrkan.se)

Om Undersvik Gårdshotell och Vandrarhem - Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se)

Kontaktperson Uppsala stift

Emelie Petersson, pressekreterare Uppsala stift

Emelie.petersson@svenskakyrkan.se

0703-88 17 05

Kontaktperson STF

Jenny Engström, presschef STF

Jenny.engstrom@stfturist.se

0735-45 26 44

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stiftsgården i Undersvik Foto: Lilla produktionsbolaget
Stiftsgården i Undersvik Foto: Lilla produktionsbolaget
Ladda ned bild
Tf. Stiftsdirektor Nicklas Nyman Foto: Magnus Aronson /Uppsala Stift
Tf. Stiftsdirektor Nicklas Nyman Foto: Magnus Aronson /Uppsala Stift
Ladda ned bild
Foto: Uppsala stift
Foto: Uppsala stift
Ladda ned bild
Foto: Uppsala stift
Foto: Uppsala stift
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum