Stockholms Auktionsverk

Stockholm Auktionsverk Fashion! fyller 10 år — firar med största modeauktionen någonsin

Dela

Jubileum i det hållbara modets och glamourens tecken för Sveriges ledande modeauktion. I höst är det tio år sedan den första modeauktionen hölls vid Stockholms Auktionsverk i september 2009. På den tiden var mode en nyhet i auktionsvärlden. Sedan dess har Fashion! växt säsong för säsong till en stor auktion som hålls höst och vår — en begivenhet bland Stockholms och hela Sveriges modeintresserade. Tioårsjubileet firar vi passande nog med den största modeauktionen någonsin i Sverige som hålls online 14-15 oktober.

Det var inte många som trodde att Fashion! skulle bli så stort när vi började”, säger Beata af Donner, modeexpert vid Stockholms Auktionsverk som varit ansvarig för Fashion! sedan starten. ”I mycket handlar framgången om en ökad medvetenhet om hållbart mode. Fler och fler upptäcker helt enkelt hur otroligt mycket mode de kan få för sina pengar genom att handla på auktion. Sedan handlar det också om kvalitet. Vi säljer i första hand det som marknaden efterfrågar — plagg och accessoarer av högsta kvalitet, i första hand mer eller mindre oanvända, från hus som Dior, Chanel, Hermès, Céline, Gucci, Balenciaga, Saint Laurent, med flera.”

Därutöver erbjuder vi vid varje auktion också särskilda modehistoriska plagg och objekt”, tillägger Beata af Donner. ”Den här gången är det till exempel spännande att få förtroende att sälja Lena Götrichs fantastiska samling av 80- och 90-talsmode, främst en unik kollektion från Azzedine Alaia med också från hus som Thierry Mugler och Montana.”

Stockholms Auktionsverk Fashion! har på flera sätt varit pionjärer i sin marknadsföring. 2010 presenterades den första modefotograferingen och 2016 den första modevisningen i världen för ett auktionshus. Modevisningar — som Fashion! fortfarande är ensamma om i auktionsvärlden — har sedan hållits varje höst under de senaste fyra åren under Stockholms modevecka och blivit uppmärksammade även internationellt, bland annat flera gånger i VOGUE.

Visningarna och fotograferingarna har varit viktiga för oss för att etablera vår auktion och nå ut till en större målgrupp — och för att inspirera våra kunder”, säger af Donner.

Utöver de egna auktionerna och visningarna arrangerar Stockholms Auktionsverk Fashion! även andra evenemang — som succéutställningen med mode/pop-ikonen Zandra Rhodes tidigare i höst. Före öppningen av visningen 9 oktober bjuder Fashion! på release av modeprofilen Lotta Lewenhaupts självbiografi Av egen kraft, med ett samtal mellan Lewenhaupt och Karina Ericsson Wärn, VD och rektor för Beckmans Designhögskola.

”Vi älskar modehistoria och vill att Fashion! och Stockholms Auktionsverk skall vara en scen för information och inspiration för våra kunder och alla modeintresserade”, säger Beata af Donner.

För mer information, välkommen att kontakta Beata af Donner, tel 08-453 67 63, beata.af.donner@auktionsverket.se

Modejournalisten, redaktören och författaren Lotta Lewenhaupt är en legend i det nutidshistoriska mode-Stockholm. Hon började sin karriär 1968 (proggerans höjdpunkt!) på dåvarande Åhlén & Åkerlund och blev Sveriges första modekrönikör på Damernas Värld — en föregångare till vår tids influencers. Senare arbetade hon bland annat under många år som redaktionssekreterare för Elle och redaktionschef för Elle Interiör. Lotta har författat en rad framgångsrika böcker om mode varav Modeboken 1900-2000 från 2001 tillhör de mest lånade på svenska bibliotek. Hon blev också känd för sin vänskap och samarbete med svenskt modes store pionjär Sighsten Herrgård. Lotta Lewenhaupt belönades med Elles hederspris Ellen 2002. Lotta Lewenhaupts självbiografi är till stor del en krönika över det unga mode-Stockholms samtidshistoria med dess färgsprakande persongalleri, historiska händelser, extravaganser, glamour, skandaler och intriger.

Stockholms Auktionsverk Fashion!

Öppning/VIP-cocktail 9 oktober, 18.00-20.00
Release Lotta Lewenhaupt Av egen kraft, 17.00-18.00
Visning 10-13 oktober

Auktion online 14-15 oktober

Fashion! 10 år...
Fler videor

Kontakter

För mer information om auktionen vänligen kontakta Beata af Donner, beata.af.donner@auktionsverket.se

För pressbilder vänligen kontakta Nina Juhl, nina.juhl@auktionsverket.se

För mer information om Lotta Lewenhaupt och hennes bok Av egen kraft vänligen kontakta Annika Bladh annika.bladh@bladhbybladh.se

Bilder

Om

Stockholms AuktionsverkFölj Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum