Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholm får två nya officiella badplatser

Dela
Efter år av vattenprovtagningar och saneringsarbete blir Vinterviken och Herrängens brygga i Hägersten-Älvsjö officiella badplatser. Ny brygga, bredare sandstrand och bättre tillgänglighet väntar badsugna stockholmare.
Miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (Mp) och  idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).
Miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (Mp) och idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).

På onsdagskvällen beslutade Stockholms kommunstyrelse att göra Vinterviken och Herrängens brygga i stadsdelen Hägersten-Älvsjö till officiella badplatser. Att badplatserna blir officiella innebär att staden bland annat får ett större ansvar att mäta kvaliteten på vattnet och göra platserna mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Men ett gediget arbete krävs också inför att badplatserna ska bli godkända. Flertalet vattenprover har tagits och i Vinterviken har ett omfattande saneringsarbete nyligen avslutats.

– Det är mycket glädjande att Vinterviken och Herrängens brygga äntligen blir officiella badplatser. Stockholmarna ska ha fler platser för svalka och rekreation och då behöver vi säkerställa rent vatten och trygga miljöer där barn kan krypa runt i sanden utan att riskera att få i sig gifter. I Vintervikens fall har vi tagit en giftig plats och gett den tillbaka till stockholmarna. Det känns helt fantastiskt, säger miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (Mp).

– Jag är glad att Stockholm nu får två nya badplatser. För många stockholmare är bad en självklar del av sommaren. Badplatserna bidrar till livskvaliteten i staden och är viktiga för att öka vattenvanan och simkunnigheten bland barn och unga. Det säger idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).

I Vinterviken planerar stadsdelsförvaltningen att anlägga en brygga samt bredda sandstranden. Flytbojar som avgränsar mot närliggande båttrafik ska placeras ut och tillgängligheten av platsen ska ses över. Den befintliga bryggan i Herrängen ska rustas upp och entrén till badplatsen ska ses över. Även här tittar förvaltningen på hur platsen kan bli mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar. 

Framöver vill det rödgröna styret se fler badplatser. I stadens budget ligger därför ett uppdrag att planera för inrättandet av fler strand- och bryggbad och kartlägga möjligheterna att anlägga fler vinterbadplatser med möjlighet till bastubad. Det finns också pengar som stadsdelarna kan söka för att inrätta nya badplatser i potten Stockholm vid vattnet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (Mp) och  idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).
Miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (Mp) och idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).
Ladda ned bild

Om

Rödgröna styret i Stockholms stad
Rödgröna styret i Stockholms stadDet rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm. 

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stads intresseanmälan för Eurovision Song contest 20247.6.2023 14:16:14 CEST | Pressmeddelande

I maj stod Sverige och Loreen som vinnare av årets Eurovision Song Contest. Sveriges vinst innebär att Sveriges Television kommer att arrangera tävlingen nästa år och söker en värdstad. Stockholms stad fattar nu beslut om att skicka in en intresseanmälan för att bli arrangörsstad, men intresseanmälan kommer att vara grundad i tydliga förbehåll – arrangemanget måste vara ekonomiskt och klimatmässigt hållbart.

Välkommen på broinvigning lördagen den 3 juni30.5.2023 15:14:02 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 3 juni kl 11 inviger vi bron mellan Rinkeby och Ursvik. Politiker från både Stockholm och Sundbyberg håller tal och klipper band. Besökare bjuds på fika och festis, ansiktsmålning och trollerikonster. Datum: lördag den 3 juni Tid: kl 11.00 Plats: Bron mellan Rinkeby Allé och Stora Ursviks Allé Medverkande: Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande Sundbybergs stad, Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad, Martin Solberg, trafikkommunalråd Sundbybergs stad, Lars Strömgren, trafikborgarråd Stockholms stad. Om bron Bron går mellan Rinkeby Allé och Stora Ursviks Allé. På så sätt binder den samman de båda områdena. Bron är till för gående, cyklister och kollektivtrafik, den är 85 meter lång och 16 meter bred. Det förtida öppnandet den 3 juni omfattar gående och cyklister, medan anslutningen för busstrafik ligger längre fram i tiden. Bron är ett samarbete mellan Stockholms och Sundbybergs kommuner.

Ny sim- och idrottshall och nytt utebad i Västertorp23.5.2023 16:28:08 CEST | Pressmeddelande

I dag fattar fastighetsnämnden och idrottsnämnden i Stockholms stad beslut om att utreda en helt ny sim- och idrottshall i Västertorp. Den nuvarande hallen som invigdes 1973 är i behov av en omfattande upprustning och modernisering innan de tekniska installationerna är helt uttjänta. I stället för en upprustning föreslås att anläggningen ersätts med en helt ny anläggning som ska drivas i kommunal regi.

Stockholms stad skjuter till 102 miljoner till grundskolan16.5.2023 12:38:47 CEST | Pressmeddelande

Sveriges kommunala skolor står inför en väldigt utmanande tid och trots att Stockholm la 1,1 miljarder mer på skolans budget i år går många av de kommunala skolorna nu med underskott. Därför skjuter den rödgröna majoriteten till 102 miljoner kronor till grundskolan. Vi kommer också att tillåta skolor att gå med underskott under flera år samt påbörja ett arbete för att säkerställa att stadens skattepengar avsedda till skolan verkligen går till skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum