Fastighetsägarna

Stockholm inventerar för framtidens nattliv

Dela

Creative Footprint är en internationell modell för att inventera utbudet av platser för musik, klubbar, gallerier och informella kreativa utrymmen. Det är också ett verktyg för att mäta nattlivet och kulturaktivitetens inverkan på städer. Den utarbetade metoden möjliggör för Stockholm att jämföra sig med städer som Berlin, New York och Tokyo, som redan gjort motsvarande mätning.

- Nattlivet betyder mycket för stockholmare, besökare och turister, men står också för många viktiga arbetstillfällen. Det är en viktig del av Stockholms identitet och attraktionskraft som vi måste värna och utveckla. Med Creative Footprint får vi ett välkommet verktyg för att kunna mäta nattlivets och kulturens inverkan på Stockholm och andra städer”, säger Anna König Jerlmyr, ordförande Stockholm Business Region och finansborgarråd Stockholms stad.

Mätningen görs av VibeLab i samarbete med Fastighetsägarna Stockholm, Stockholm Business Region och Atrium Ljungberg och bygger på ett engagemang från hela nattlivet.

- Musik-, kultur- och nattlivet är en kreativ motor för hela Stockholm. För att skapa goda förutsättningar för nattklubbar, livescener och evenemangsarrangörer jobbar vi på många olika fronter, bland annat har vi tagit fram en nattlivsstrategi och en bullervägledning för musikverksamheter. Creative Footprint ger oss ännu ett viktigt verktyg i arbetet med att skapa en dynamisk och nattklubbsvänlig stad med liv och rörelse, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

- Nattlivet är en viktig aspekt för en storstads dragningskraft. Inventeringen ger oss en bättre bild av vilka värden som finns, vad som saknas och en grund att skapa en ännu mer attraktivt Stockholm framöver, säger Oskar Öholm, VD Fastighetsägarna Stockholm.

Atrium Ljungberg har pekat ut kulturdriven stadsutveckling som en av sina affärsstrategier.

- Vi vet att musik- och kulturliv är viktiga motorer för en attraktiv stad, både på ett ekonomiskt och ett socialt plan. Att jobba med kulturdriven stadsutveckling är därför viktigt för oss på Atrium Ljungberg, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg. För att Stockholm ska vara en attraktiv plats för näringsliv, talang och boende är det avgörande att vi slår vakt om stadens själ och identitet och här har musik och nattlivet en central roll.

Jakob Grandin är entreprenör inom Stockholms nattlivsscen och har länge förespråkat att mätningen görs i Stockholm.

- Footprintrapporten är väldigt efterlängtad. Att för första gången få en tydlig bild av hur Stockholms nattliv fungerar både utifrån sociala, demografiska och ekonomiska aspekter kommer göra att natten som plattform för alla typer av verksamheter kommer kunna ses på andra sätt. Möjligheten att jämföra Stockholm med andra städer som gjort rapporten kan synliggöra potentialen för Stockholm att bli bättre och ge oss tydliga vägar och verktyg för vad vi tillsammans kan göra för att skapa en nattstad i världsklass, säger Jakob Grandin.

Om Creative Footprint

Genom fokusgrupper och djupintervjuer av såväl arrangörer som besökare. Bland mätpunkterna är nattlivets olika genres, antalet aktörer i olika genre, var nattlivets är lokaliserat, besökare per genre/plats, ekonomiskt stöd till nattlivet och omsättning per genre.

Kartläggningen genomförs i partnerskap med University of Pennsylvania (PennU). Resultatet kommer att presenteras i en rapport i slutet av året. https://www.creative-footprint.org 

För frågor om rapporten:

Fastighetsägarna Stockholm Helena Olsson
helena.olsson@fastighetsagarna.se 0705208110

Stockholm Business Region Elin Karlsson
elin.karlsson@stockholm.se0736630303

För frågor till borgarråden:
Finansborgarrådet: Nils Annink 
nils.annink@stockholm.se 08-508 291 44

Kulturborgarrådet: Nora Gahnström Kibayi 
nora.gahnstrom.kibayi@stockholm.se 08- 508 294 24

Kontakter

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna överens om tvistelösning i de årliga förhandlingarna16.7.2021 13:00:56 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har ingått ett avtal som syftar till att effektivisera och utveckla de kollektiva hyresförhandlingarna inom ramen för bruksvärdessystemet. Avtalet ger parterna möjlighet att hänskjuta tvister i de årliga hyresförhandlingarna till en särskild skiljeman i enlighet med förslagen i utredningen ”Effektivare hyresförhandlingar”.

Hyreskommissionens förslag om läge och kvalitet räcker inte6.7.2021 10:42:08 CEST | Pressmeddelande

Hushållens värderingar av olika egenskaper, som lägenhetens geografiska läge, har inte fått ett tillräckligt genomslag i hyressättningen. För att ändra på detta enades januaripartierna om att tillsätta en statlig kommission, som skulle analysera situationen och föreslå ändamålsenliga lagändringar. När kommissionens utredning presenterades i dag, kan man konstatera att förslagen är för svaga för att leda till någon förändring.

Ny rapport pekar på behovet av långsiktiga bostadsreformer29.6.2021 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Stockholm vill bidra till ett fördjupat samtal om långsiktiga bostadsreformer och lyfter i rapporten Hitta hem – så tar fastighetsägare ett ökat socialt ansvar fram några av de många fastighetsföretag som på olika sätt bidrar till socialt hållbara bostadslösningar. Med rapporten vill Fastighetsägarna Stockholm peka på utmaningar och behov i den här centrala delen av dagens bostadsmarknad, skildra konsekvenserna av de problem vi ser och att bidra till lösningar.

Allmännyttiga bolag missnöjda med förhandlingssystemet23.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Just nu är allt fokus på utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Samtidigt pågår flera andra utredningar om hur hyressättningen och förhandlingssystemet ska fungera bättre. Fastighetsägarna GFR har därför frågat representanter från fastighetsbolag hur de tycker att den svenska hyressättningsmodellen fungerar. I svaren framkommer att både privata och allmännyttiga bolag är mycket missnöjda. Nästan tre fjärdedelar av de allmännyttiga bolagen anser att hyressättningssystemet fungerar dåligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum