Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholm skriver under ambitiöst europeiskt klimatkontrakt

Dela
Stockholm ska vara världsledande i att minska utsläppen. Senast år 2030 ska staden vara klimatpositiv och helt fri från fossila bränslen. Nu är Stockholm en av de första 100 utvalda städer i EU att signera ett ambitiöst klimatkontrakt.
Åsa Lindhagen (MP) och Karin Wanngård (S)
Åsa Lindhagen (MP) och Karin Wanngård (S)

I och med undertecknandet av kontraktet lägger staden fram en konkret plan för hur klimatneutralitet ska uppnås. Bland annat ska transportsektorns utsläpp minska med 80 procent, och biltrafiken minska med 30 procent.

Stockholms totala klimatinvesteringar beräknas uppgå till cirka 175 miljarder kronor till år 2030, varav kommunens andel är cirka 20 procent. Företag, myndigheter, organisationer och privatpersoner står för resterande investeringar. De största enskilda posterna är eldrivna fordon, förstärkning av elnätet, laddinfrastruktur, koldioxidlagring från fjärrvärmens biobränsledrivna anläggning (BECCS), avfallssorteringsanläggning och transportinfrastruktur.

 Att Stockholm går i bräschen för en rättvis urban omställningspolitik är en av det rödgröna styrets mest centrala prioriteringar. När regeringen backar från statens klimatåtaganden måste vi som stad ta flera modiga steg framåt. Här bor närmare en miljon invånare, vi kan göra stor skillnad, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Undertecknandet av kontraktet innebär också att Stockholm får större möjligheter till finansiering av klimatinvesteringar och forskningsprojekt inom klimatområdet. Tillsammans med både förvaltningar, bolag och näringsliv i Stockholm tas ett gemensamt ansvar för klimatomställningen.

 Stockholm ska vara en motpol till regeringen och visa att det går att ställa om. Städer står för 70 procent av världens klimatutsläpp och tillsammans har vi både ett stort ansvar och goda möjligheter att driva omställningen och kraftigt minska utsläppen. Vi ser fram emot att skapa ett hållbart och härligt Stockholm med stöd från EU. Det är extra välkommet nu när regeringen stryper det mesta i klimat- och miljöväg, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Under april och maj 2023 kommer Stockholms klimatplan granskas av EU. Vid godkännande får staden en så kallad ”mission label”. Märkningen innebär att Stockholms plan för att bli klimatneutralt till 2030 håller för granskning och ger staden trovärdighet och resurser för arbetet framåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsa Lindhagen (MP) och Karin Wanngård (S)
Åsa Lindhagen (MP) och Karin Wanngård (S)
Ladda ned bild

Om

Rödgröna styret i Stockholms stad
Rödgröna styret i Stockholms stadDet rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Välkommen på broinvigning lördagen den 3 juni30.5.2023 15:14:02 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 3 juni kl 11 inviger vi bron mellan Rinkeby och Ursvik. Politiker från både Stockholm och Sundbyberg håller tal och klipper band. Besökare bjuds på fika och festis, ansiktsmålning och trollerikonster. Datum: lördag den 3 juni Tid: kl 11.00 Plats: Bron mellan Rinkeby Allé och Stora Ursviks Allé Medverkande: Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande Sundbybergs stad, Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad, Martin Solberg, trafikkommunalråd Sundbybergs stad, Lars Strömgren, trafikborgarråd Stockholms stad. Om bron Bron går mellan Rinkeby Allé och Stora Ursviks Allé. På så sätt binder den samman de båda områdena. Bron är till för gående, cyklister och kollektivtrafik, den är 85 meter lång och 16 meter bred. Det förtida öppnandet den 3 juni omfattar gående och cyklister, medan anslutningen för busstrafik ligger längre fram i tiden. Bron är ett samarbete mellan Stockholms och Sundbybergs kommuner.

Ny sim- och idrottshall och nytt utebad i Västertorp23.5.2023 16:28:08 CEST | Pressmeddelande

I dag fattar fastighetsnämnden och idrottsnämnden i Stockholms stad beslut om att utreda en helt ny sim- och idrottshall i Västertorp. Den nuvarande hallen som invigdes 1973 är i behov av en omfattande upprustning och modernisering innan de tekniska installationerna är helt uttjänta. I stället för en upprustning föreslås att anläggningen ersätts med en helt ny anläggning som ska drivas i kommunal regi.

Stockholms stad skjuter till 102 miljoner till grundskolan16.5.2023 12:38:47 CEST | Pressmeddelande

Sveriges kommunala skolor står inför en väldigt utmanande tid och trots att Stockholm la 1,1 miljarder mer på skolans budget i år går många av de kommunala skolorna nu med underskott. Därför skjuter den rödgröna majoriteten till 102 miljoner kronor till grundskolan. Vi kommer också att tillåta skolor att gå med underskott under flera år samt påbörja ett arbete för att säkerställa att stadens skattepengar avsedda till skolan verkligen går till skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum