Stockholms stad

Stockholms stad blir ensam ägare till Stockholmsmässan

Dela

Stockholms stad och Stockholms Handelskammare (Handelskammaren) är överens om att staden förvärvar Handelskammarens andel (49,6 %) i Mässfastigheter i Stockholm AB (Stockholmsmässan) för 428 miljoner kronor. Stockholms stad blir därmed ensam ägare till Stockholmsmässan i Älvsjö. I dag fattar Stockholms Stadshus AB beslut om att godkänna förvärvet och föreslå köpet för kommunfullmäktige.

Foto: Stockholmsmässan
Foto: Stockholmsmässan

– Vi är nöjda över den överenskommelse som har träffats med Handelskammaren och ser fram emot att utveckla Stockholmsmässan in i framtiden. Stockholmsmässan är en viktig mötesplats för stockholmare och näringsliv, men också för besökare från hela Sverige och världen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Det täta samarbetet mellan staden och Handelskammaren har under femtio år varit framgångsrikt och vi har lyckats etablera Sveriges största mäss- och kongressanläggning i Älvsjö. Efter en gedigen analys som pågått under en lång tid har vi gjort bedömningen att det är rätt läge att renodla vår verksamhet och har därför erbjudit Stockholms stad vår andel i bolaget, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Stockholmsmässans ordinarie verksamhet har i stor grad påverkats av den pågående pandemin och så gott som alla mässor och kongresser har ställts in sedan i mars. Lokalerna har istället bland annat använts till fältsjukhus och nu till jul för paketutlämning i regi av PostNord.

Stockholmsmässan planerar nu för att verksamheten kan komma igång i större omfattning hösten 2021.

– 2020 har varit ett dystert år, men framåt ser det ljusare ut. Människors vilja att mötas, såväl på mässor som kongresser, är mycket stort och Stockholmsmässan står redo att sätta igång när restriktionerna lättas. Det är nu enormt viktigt att regeringen ger riktat stöd till drabbade verksamheter runt om i landet som i princip haft näringsförbud under hela 2020, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Fakta

  • Stockholms stad förvärvar Handelskammarens andel om 49,6 % i koncernen Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB.
  • Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB blir med andelsförvärvet ett av staden helägt bolag inom koncernen Stockholms Stadshus AB.
  • Tillträdesdag sker laga kraft-vunnet beslut. Fastigheter: Mässhallen 1, hotell och Älvsjö gård

Kontakt

Edward Tovi, presskontakt hos finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M)
076-122 92 02

Robert Östholm, kommunikationschef Stockholms Handelskammare
070-5526579

Bilder

Foto: Stockholmsmässan
Foto: Stockholmsmässan
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum