Sida

Stöd för att ställa IS-förövare i Irak till svars

Dela
Sida ger ett stöd på 21 miljoner kronor till FN i Irak för att utreda brott begångna av terrorgruppen IS för att öka kunskapen, samla in och lagra bevis för att kunna ställa misstänkta förbrytare inför rätta. Att ställa någon inför rätta är en viktig del i att kunna gå vidare efter övergrepp.
FN-organisationen UNITAD arbetar i Irak med att samla in bevis på olika typer av brott som begåtts av IS. Här från en utgrävning av en yassidisk massgrav där olika fynd katalogiseras. Foto: UNITAD
FN-organisationen UNITAD arbetar i Irak med att samla in bevis på olika typer av brott som begåtts av IS. Här från en utgrävning av en yassidisk massgrav där olika fynd katalogiseras. Foto: UNITAD

– Stödet är en viktig pusselbit i arbetet med att samla ihop bevisning som sedan kan leda till att kunna ställa ansvariga inför rätta. Ansvarsutkrävande och rättvisa är centralt för att ge människor som drabbats av IS brott en möjlighet att leva i fred tillsammans i Irak, och förtjänar alla ansträngningar som gör det möjligt att ge offren upprättelse, säger Petra Smitmanis Dry, chef för Irakenheten på Sida.

Sida har skrivit ett avtal med FN:s utredningsenhet Unitad om att under två år ge stöd på 21 miljoner kronor för att utreda brott begångna av IS i Irak. Det svenska stödet ska stärka effektiviteten inom utredningsarbetet inom Unitad genom att upprätta ett lokalt bemannat team för kodning och analys av bevismaterial.

Stödet riktas också mot att bygga kapacitet inom civilsamhället för att driva frågor om ansvarsutkrävande genom att öka kunskapen om hur man kan bidra till att samla in, katalogisera och hantera bevis och bevismaterial som är relaterade till brott som begåtts av terrorgruppen IS mot minoriteter och utsatta grupper i Irak.

Unitad har ett nära samarbete med aktörer från det civila samhället, representanter för drabbade samhällen och minoriteter i Irak samt med olika ickestatliga organisationer och andra nationella intressenter som Iraks regering, och det irakiska rättsväsendet.

– Samarbetet med civilsamhället är centralt för att säkerställa att relevanta minoritetsgrupper och utsatta samhällsgrupper deltar, och där kvinnors deltagande prioriteras högt, säger Petra Smitmanis Dry.

Fakta:

Begäran om stöd från det internationella samfundet som ville få hjälp med att hålla IS-­förövare ansvariga för våld och brott som utfördes i Irak under åren 2014­ till 2017 kom från Iraks regering 2017 . Året efter bildades FN:s utredningsgrupp Unitad med uppdraget att stödja irakiska ansträngningar för att hålla IS-­medlemmar ansvariga genom att samla in, bevara och lagra bevis som kan handla om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

Arbetet med att samla in uppgifter pågår sedan några år tillbaka och för närvarande arbetar UNITAD med 13 olika projekt, som är finansierade med bidrag från olika givare till UNITAD Trust Fund. De nuvarande givarna är bland andra EU, Tyskland, USA, Österrike, Danmark, Frankrike och Nederländerna.

Länk till Sidas samarbete med Irak: Sidas arbete i Irak | Sida

Nyckelord

Kontakter

Bilder

FN-organisationen UNITAD arbetar i Irak med att samla in bevis på olika typer av brott som begåtts av IS. Här från en utgrävning av en yassidisk massgrav där olika fynd katalogiseras. Foto: UNITAD
FN-organisationen UNITAD arbetar i Irak med att samla in bevis på olika typer av brott som begåtts av IS. Här från en utgrävning av en yassidisk massgrav där olika fynd katalogiseras. Foto: UNITAD
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige stödjer insatser för att förhindra spridningen av mpox21.10.2024 10:09:55 CEST | Pressmeddelande

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat det växande utbrottet av mpox som ett internationellt hot mot folkhälsan. Utbrottet av mpox-viruset har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo och sprider sig snabbt över Centralafrika. Sverige genom Sida har därför beslutat om 10,9 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till flera insatser för att minska smittspridningen i Kongo, Uganda, Burundi och Centralafrikanska republiken. Stöden riktar in sig på sårbara grupper som redan har akuta behov, till exempel flyktingar.

Nytt projekt på västra Balkan ska minska kompetensgapet och skapa jobbmöjligheter för kvinnor och ungdomar28.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Ungdomsarbetslösheten är hög i länderna på västra Balkan samtidigt som det råder en stor brist på mekaniker och lastbilschaufförer. För att bidra till en lösning ska Sverige genom Sida, tillsammans med Helvetas och Volvo Group, samarbeta kring yrkesutbildning baserad på fordonsindustrins behov. Stor vikt ska läggas på att få in unga kvinnor och ungdomar på arbetsmarknaden och i transportsektorn. Projektet ska fokusera på hållbara och miljövänliga lösningar, med betoning på de färdigheter som krävs för att hantera den gröna tekniken i dagens lastbilar.

Mer humanitära stöd till världens svåraste kriser27.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fler krig, konflikter och naturkatastrofer driver på de allt svårare situationerna i många länder och allt fler människor behöver humanitärt stöd. Allt fler barn riskerar undernäring och ett stort antal människor lever på flykt. Sverige genom Sida bidrar nu ytterligare med 200 miljoner till svårt drabbade i åtta länder – Sudan, Myanmar, Bangladesh, Nigeria, Colombia, Burkina Faso, DR Kongo och Zambia - för att bidra med stöd till de allra värst drabbade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye