Stor konferens: är det för mycket eller för lite älg i skogen?
Antalet älgar och annat klövvilt i skogen har under lång tid varit föremål för en het debatt, bland annat med utgångspunkten att en stor del av ungskogen i norra Sverige är skadad av bland annat viltets bete. Andelen skadade tallar ligger på 37 procent i Jämtland enligt Skogsstyrelsens älgbetesinventering, vilket innebär en svår skadenivå. Samtidigt finns det de som menar att viltstammen minskat allt för mycket.
Nu bjuder Skogsstyrelsen i samarbete med Länsstyrelsen i Jämtlands län in till konferens för att öka kunskapen, få fram mer fakta och komma längre i arbetet kring sambanden mellan skog och klövvilt.
Forskare från Sverige och Norge deltar och media bjuds in att delta vid konferensen med möjlighet att intervjua föreläsare och experter på plats. Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist inleder och på plats finns bland annat experter och representanter från Naturvårdsverket, SLU, Skogforsk, Högskolan i Halmstad, Skogsskadecentrum, Jägareförbundet och Høgskolen i Innlandet.
Arrangemanget är en del av projektet Samverkan skog och vilt.
Tid och plats
Onsdag den 15 mars, klockan 09.00-17.00
Mittuniversitetets campusområde i Östersund, byggnad F, sal F234
Program
09.00-09.15 Inledning och välkomsttal
09.15-12.05 Förvaltning av klövviltstammar samt betesskadornas omfattning och orsaker (inklusive fikarast)
12.05-13.00 Lunch
13.00-14.15 Möjligheter att förebygga skador på skog orsakade av vilt
14.15-15-00 En mer inkluderande och jämställd viltförvaltning
15.00-15.20 Fika
15.20-16.20 Viltet som en del av skogens mångbruk
16.20-16.45 Gemensam frågestund med medverkande föreläsare
16.45-17.00 Reflektioner, summering och avslut
Läs mer: Balans mellan skog och vilt - Skogsstyrelsen
Mer information:
Maria Syrjälä, viltsamordnare, Södra Jämtlands distrikt, Skogsstyrelsen, 0680-554 47,
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Inventering: Älgens skador på skogen i Götaland fortsatt för höga29.5.2023 08:20:44 CEST | Pressmeddelande
13 procent av de unga tallarna i Götaland har fått skador av älgens bete under senaste året. Det visar den årliga inventeringen av drygt 17 000 provytor i södra Sverige. Det är med någon procentenhet den lägsta siffran sedan mätningarna började 2016 men fortfarande högt över målet på maximalt fem procent.
Nu svärmar granbarkborren – torr sommar kan ge nya miljardförluster för skogsägare16.5.2023 09:08:37 CEST | Pressmeddelande
Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både nedblåsta och stående granar i södra delarna av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Blir det en varm och torr sommar kan det bli skador och förluster för miljonbelopp.
Unikt råd klubbade mål för jämställdhet inom skogssektorn26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den unika satsningen på Skogssektorns jämställdhetsråd börjar nu ta tydlig form. Vid rådets möte den 25 april beslutades hur arbetet för en jämställd skogssektor konkret ska fortsätta. För första gången har gemensamma mål tagits fram.
Ny studie: så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism20.4.2023 08:07:55 CEST | Pressmeddelande
Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ser en attraktiv skog ut för den som söker rekreation, vila och nöje, visar en ny studie som Skogsstyrelsen låtit göra. Därför läggs nu förslaget att börja mäta och utvärdera en rad indikatorer för att framtida generationer ska kunna fortsätta njuta av våra skogar.
Håkan först ut i Blekinge att plugga ett dike för klimatet17.4.2023 08:06:04 CEST | Pressmeddelande
Markägaren Håkan Björkman i Mörkamåla är först ut i Blekinge med att återväta dikad torvmark. Han gör därmed en betydelsefull insats för klimatet. Följ med fredagen den 21 april när vi visar Blekinges första dikesplugg, en fördämning i diket som gör att markerna blir återvätade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum