Unionen

Stor missmatch mellan lediga jobb och kompetens

Dela
Över hälften av de lediga jobben hos Arbetsförmedlingen är tjänstemannayrken och en stor del av jobben kräver högre utbildning. Samtidigt söker sju av tio inskrivna på Arbetsförmedlingen arbetarjobb. Det visar Unionens analys av lediga jobb i Sverige.

– De två yrkesgrupperna i topp med flest lediga jobb är mjukvaru- och systemutvecklare och företagssäljare. Samtidigt har de arbetslösa svårt att ta de här jobben. Det finns en stor missmatch på svensk arbetsmarknad, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över lediga jobb. Analysen visar att Sverige måste arbeta brett för att lösa en växande kompetensbrist.

– Antalet vakanser skjuter just nu i höjden, särskilt i tjänstemannatunga branscher. För att lösa utmaningen måste vi höja de arbetslösas kompetens, men framförallt lyfta vidare de som redan har ett jobb. Och arbetsgivarna måste kompetensutveckla sina egna medarbetare. Det är bara så vi kan möta det skriande och växande behovet av till exempel IT-kompetens, säger Katarina Lundahl.

Storstadslänen och de två nordligaste länen avviker från resten av landet när det gäller högkvalificerade jobb. Här kräver var tredje ledigt jobb en fördjupad högskolekompetens, jämfört med var fjärde ledigt jobb för övriga landet. Analysen visar också att Stockholm är Sveriges jobbmotor - en tredjedel av alla lediga jobb finns i huvudstadslänet.

– Nu gäller det att politiken gör sitt. Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sverige. Det behövs ett utbildningsutbud som gör det lätt att växla upp sin kompetens. Här finns stora brister. Omställningsstudiestödet måste också komma på plats så att man har råd att plugga. Bara då kommer det gå att fylla jobben som skapas, säger Katarina Lundahl.

Fördelningen av lediga jobb i Arbetsförmedlingens platsbank

Översikt av lediga jobb i Platsbanken, september, riket

 

Riket

Riket exkl. storstäderna

Storstäderna

Norr

Lediga jobb totalt

106 491

45 574

60 917

5 417

Arbetaryrken

46%

52%

42%

50%

Tjänstemannayrken

54%

48%

58%

50%

- Tjänstemannayrke utan högskolekomp el motsvarande

8%

8%

9%

6%

- Tjänstemannayrken med högskolekomp el motsvarande

43%

38%

46%

42%

- varav med fördjupad högskolekomp

29%

26%

31%

30%

- Chefsyrken

3%

3%

3%

2%

Källa: Arbetsförmedlingen,

Norr = Norrbottens och Västerbottens län.

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00press@unionen.se

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum