Stor osäkerhet för flygets återhämtning

Höstens passagerarprognos har skrivits upp något för utrikestrafiken medan prognosen för inrikestrafiken ligger kvar på samma nivå som tidigare. Ungefär samtidigt som restriktionerna efter pandemin började släppa på många håll bröt kriget ut i Ukraina. Det påverkar flyget genom bland annat stigande bränslepriser.
– Det har dykt upp en ny stor osäkerhetsfaktor för flyget i och med Rysslands invasion av Ukraina och de effekter som det för med sig på ekonomin i stort. Men trots det tror vi att passagerarna återvänder, framför allt i utrikestrafiken. Redan under året bedömer vi att utrikesresenärerna ger sig upp i luften igen, säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.
Platå för inrikestrafik
När det gäller inrikestrafiken förväntas den öka både i år och nästa år för att sedan stanna av och stabilisera sig på en lägre nivå än före pandemin. Utrikestrafiken däremot väntas öka och kan i slutet av prognosperioden komma upp i samma nivåer som före pandemin. Motsvarande siffra för inrikestrafiken är 74 procent av 2019 års passagerarvolym, också den mot slutet av prognosperioden.
Reseutvecklingen oklar
Det finns fortfarande många osäkerheter som kan påverka resandet. Kriget i Ukraina orsakar högre priser på olja, gas och vissa råvaror. Det leder till ökad inflation och högre låneräntor även i Sverige. Samtidigt har hushållens sparande varit högt under pandemin, vilket gör att det bör finnas utrymme för en ökad konsumtion av bland annat resor.
– Men vilka prioriteringar som hushållen i slutändan gör är i dagsläget svårt att veta. Vi får heller inte glömma bort att även om restriktionerna har upphävts i många länder så är pandemin ännu inte över, säger Simon Posluk.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt30.5.2023 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 skadades 3 334 personer och 4 personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, 4-hjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Fortsatt minskning av omkomna i fritidssjöfarten29.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet omkomna inom fritidssjöfarten fortsatte att minska under 2022. Sammanlagt 16 personer omkom eller saknas. Det är den näst lägsta siffran på 50 år.
Skärpta studentflaksregler från och med i år22.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vid årsskiftet förtydligades reglerna som gör det möjligt att genomföra flakåkning i samband med exempelvis studentfiranden. För att det ska vara tillåtet måste åkningen ske i direkt anslutning till själva arrangemanget.
Bättre koll på mätarställningen ska minska mätarfusket16.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 21 maj ska obligatorisk kontroll av mätarställningen ske för att se om mätarställningen är högre än vid föregående besiktning: "Uppgifterna kommer tydligt finnas med på besiktningsprotokollet så att det enkelt går att kontrollera att allt står rätt till," säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
7-stegsraket för att ta bort båtbottenfärgen säkert4.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets båtsäsong har precis börjat och många båtägare ser nu över sina fritidsbåtar. Transportstyrelsens miljöhandläggare Lina Petersson tipsar om hur du tar bort båtbottenfärgen på ett sätt som är säkert både för miljön och hälsan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum