Stora brister i det svenska fiskets fångstrapportering

Endast 20 fartyg stod för 95 procent av Sveriges totala fångst i Östersjön 2021. Under den granskade perioden hade 16 av dem upptäckts i sammanlagt 60 överträdelser, där majoriteten av fallen gällde felrapportering av sill och skarpsill. Tiotusentals kilo av en art kunde redovisas fel under en enda avlämning i hamn.
- Fusk och fel inom fisket har uppmärksammats om och om igen under flera årtionden, men trots att man vet att det pågår har inget gjorts för att förändra situationen. Konsekvenserna är stora. Felaktiga rapporteringar leder till att Internationella Havsforskningsrådet drar felaktiga slutsatser om hur mycket fiske som bestånden tål och att politikerna använder opålitliga underlag för att besluta kvoter. Vi vet helt enkelt inte hur mycket eller vad som fiskas ur Östersjön idag, säger Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker vid BalticWaters2030.
Siffrorna tyder på att det fiskas mer ur Östersjön än vad som rapporterats. För de 16 fartygen uppskattades den totala vikten för de felrapporterade arterna till 2,15 miljoner kilo, medan den kontrollerade vikten låg på 2,42 miljoner kilo. Den faktiska fångsten var därmed cirka 12 procent högre än vad fartygen redovisade.
Granskningen visar att det finns incitament för kaptenerna att rapportera fångsten felaktigt, samtidigt som sanktionsavgifterna är så pass låga att de anses strida mot EU:s gemensamma fiskeripolitik.
- Värdet av en fångst kan uppgå till flera miljoner kronor, men att rapportera fel fångst av sill och skarpsill leder bara till en avgift på 2000 kr. Det är en summa som inte kan påstås vara ”avskräckande” eller ”proportionerlig”, något som den gemensamma fiskeripolitiken kräver, säger Konrad Stralka, verkställande ledamot vid BalticWaters2030.
Trots de låga avgifterna är det också långt ifrån alltid som hela beloppet döms ut. Det innebär att kaptenerna fortfarande kan få bra betalt för otillåten fångst.
Läs rapporten “Fel och fusk i fisket – ett hot mot Östersjön” här.
Läs debattartikel i DN här.
Nyckelord
Kontakter
Beatrice RindevallOmvärldsanalytiker politik och opinionsbildning
Tel:+46 (0)707 14 81 60beatrice.rindevall@balticwaters2030.orgKonrad StralkaVerkställande ledamot
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters2030.orgBilder
Länkar
Om
BalticWaters är en oberoende stiftelse som arbetar långsiktigt för en friskare Östersjö. Stiftelsen genomför storskaliga, åtgärdsorienterade miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till ett friskare hav och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att sprida kunskap om Östersjöns miljö till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Scientific Advice states that Baltic Sea herring stocks are below safe levels. NGOs: "stop while there is still time"1.6.2023 14:38:04 CEST | Pressmeddelande
On May 31st, the International Council for the Exploration of the Seas (ICES) published its scientific advice. Adding to an already dire situation for cod, ICES now advises that drastic cuts in fishing for Baltic herring are also necessary. NGOs and smallscale fishermen alike react with calls for urgent action to taken by decision makers.
BalticWaters2030 ger stöd till fem forskare i början av karriären14.3.2023 12:59:43 CET | Pressmeddelande
För andra året i rad delar BalticWaters2030 ut stipendium till forskare i början av karriären. Totalt delas nästan 900 000 kronor ut till forskningsprojekt som bidrar till kunskapsbasen om åtgärder och förvaltning för en friskare Östersjö.
Två skolklasser vinner en skolresa med havet i fokus8.3.2023 10:01:06 CET | Pressmeddelande
En skolklass från Lund och en från Stockholm har tilldelats stipendium genom BalticWaters2030:s stipendietävling Elever för Östersjön. Totalt har 130 000 kr delats ut till klasserna för att genomföra en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där de ska få bredda och fördjupa sin kunskap om Östersjöns miljöutmaningar och lösningar.
En förlustaffär att fiska för foder20.2.2023 13:29:19 CET | Pressmeddelande
Ett kilo strömming som förädlas till surströmming har ett 36 gånger högre värde än samma mängd strömming som blir foder. I dag blir en bråkdel av fisken mat på våra bord, medan resten blir foder för lax, kyckling och mink. Dagens industriella fiske för foder är inte enbart en förlust för miljön utan även för samhällsekonomin.
Nära var fjärde svensk fiskebåt slutade fiska i Östersjön 20226.2.2023 08:56:23 CET | Pressmeddelande
År 2021 rapporterade 457 svenska fartyg fångst från Östersjön jämfört med 348 stycken under 2022. Det är en minskning med nästan var fjärde båt på bara ett år – och det är de småskaliga fiskarna som drabbats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum