Skogsstyrelsen

Stora snömängder knäcker träd i Värmland

Dela

Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd i skogen. Snön tynger ned träden och topparna bryts av. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog.

Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström

I januari kom det blötsnö som knäckte träd som i sin tur ledde till strömavbrott på flera håll i Värmland. Efter det fick Skogsstyrelsen de första rapporterna om så kallade toppbrott på träd i bland annat Forshaga, Sunne, Karlstad och Årjängs kommuner. Sedan dess har det snöat kraftigt i flera omgångar.

– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll runt om i länet har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott. Vintern är inte slut än så mer snö kommer säkert, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Värmland

När det kommer stora snömängder som fryser fast i trädkronorna ökar risken för toppbrott. Ofta är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig efter gallringen.

– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Hans Källsmyr.

Mer information:

Hans Källsmyr, skadesamordnare Skogsstyrelsen Värmland, 0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum