Skogsstyrelsen

Stora snömängder knäcker träd i Värmland

Dela

Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd i skogen. Snön tynger ned träden och topparna bryts av. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog.

Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström

I januari kom det blötsnö som knäckte träd som i sin tur ledde till strömavbrott på flera håll i Värmland. Efter det fick Skogsstyrelsen de första rapporterna om så kallade toppbrott på träd i bland annat Forshaga, Sunne, Karlstad och Årjängs kommuner. Sedan dess har det snöat kraftigt i flera omgångar.

– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll runt om i länet har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott. Vintern är inte slut än så mer snö kommer säkert, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Värmland

När det kommer stora snömängder som fryser fast i trädkronorna ökar risken för toppbrott. Ofta är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig efter gallringen.

– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Hans Källsmyr.

Mer information:

Hans Källsmyr, skadesamordnare Skogsstyrelsen Värmland, 0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Knäckta träd på Frykstahöjden i Kil, Värmland. Foto: Magnus Nordström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Utvärdering: arbetet för en jämställd skogssektor går för sakta – 30 förslag på åtgärder6.12.2018 09:00Pressmeddelande

Jämställdhetsarbetet inom skogssektorn går för sakta, till och med bakåt inom några områden. Det visar den första stora utvärdering som gjorts av jämställdhetsstrategin som togs fram 2011 och som presenteras på den nationella skogskonferensen i Upplands Väsby i dag. Samtidigt lägger Skogsstyrelsen fram 30 förslag på åtgärder för att få skjuts på arbetet.

Förslag: så kan tillväxten öka i skogen12.11.2018 08:00Pressmeddelande

För första gången har Skogsstyrelsen i samverkan med skogsnäringen, forskning och den ideella miljörörelsen, tagit fram en mängd konkreta förslag på hur svensk skogsproduktion skulle kunna bli effektivare. I en ny rapport ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förbättrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden. Förslagen ska nu diskuteras vid fyra seminarier runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum