Stora snömängder knäcker träd i Värmland
Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd i skogen. Snön tynger ned träden och topparna bryts av. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog.
I januari kom det blötsnö som knäckte träd som i sin tur ledde till strömavbrott på flera håll i Värmland. Efter det fick Skogsstyrelsen de första rapporterna om så kallade toppbrott på träd i bland annat Forshaga, Sunne, Karlstad och Årjängs kommuner. Sedan dess har det snöat kraftigt i flera omgångar.
– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll runt om i länet har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott. Vintern är inte slut än så mer snö kommer säkert, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Värmland
När det kommer stora snömängder som fryser fast i trädkronorna ökar risken för toppbrott. Ofta är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig efter gallringen.
– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Hans Källsmyr.
Mer information:
Hans Källsmyr, skadesamordnare Skogsstyrelsen Värmland, 0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Intresset för att avverka näst högsta på över 20 år12.2.2019 09:32:52 | Pressmeddelande
Det rådde högkonjunktur i skogen förra året. Intresset för att avverka skog i Sverige var under 2018 det näst högsta på över 20 år. Det visar ny års-statistik från Skogsstyrelsen. Den areal skogsmark som anmälts för avverkning ökade med 13 procent och en orsak är sommarens omfattande skogsbränder.
Skogsstyrelsen varslar 124 personer om uppsägning7.2.2019 15:15:46 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har i dag varslat 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.
Domar om avverkning i fjällnära skog överklagas7.2.2019 10:10:39 | Pressmeddelande
I dag har staten genom Kammarkollegiet överklagat de så kallade fjällnäradomarna, om ersättning till markägare som nekats avverka i fjällnära skog. Enligt Skogsstyrelsens bedömning är det ett fortsatt oklart rättsläge i flera avgörande frågor. Därför behövs en vägledande dom från Mark- och miljööverdomstolen.
Formellt skydd av skog stoppas tills vidare6.2.2019 14:16:54 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen gör ett uppehåll tills vidare i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas. Även pågående ärenden kommer att påverkas. Orsaken är en kraftigt minskad budget och osäkerhet kring skydd och ersättning i fjällnära skog.
Högre budget gav mer skyddad skog 20185.2.2019 10:28:33 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen skyddade betydligt mer skog under 2018 jämfört med året innan. Både biotopskydd och naturvårdsavtal, de formella skydd av skog som Skogsstyrelsen hanterar, ökade kraftigt under året. 318 miljoner kronor betalades ut i ersättning till skogsägarna. (Listan nedan visar länsvis fördelning!)
För få viktiga lövträd i vartannat älgområde27.1.2019 08:33:23 | Pressmeddelande
I mer än hälften av landets 144 älgförvaltningsområden finns för lite rönn, asp, sälg och ek i ungskogen. Det visar den första uppföljning som Skogsstyrelsen gjort av de nya mål som tagits fram i älgförvaltningen. Därmed minskar mångfalden i skogen och risken för betesskador ökar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum