Skogsstyrelsen

Stora snömängder knäcker träden

Dela

Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd skogen. Snön tynger ned träden och topparna bryts av. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog.

Snön tynger ned träden och kan orsaka toppbrott. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Snön tynger ned träden och kan orsaka toppbrott. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen

Redan i slutet av november kom de första rapporterna om så kallade toppbrott på träd i Dalarna och Hälsingland. Sedan dess har det både snöat kraftigt och blåst mycket i flera omgångar där SMHI också utfärdat en rad varningar och nu väntas ännu mer snö.

– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll i Dalarna och Hälsingland har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott, säger Magnus Hedspång, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Dalarna.

När det kommer stora snömängder som fryser fast i trädkronorna ökar risken för toppbrott. Ofta är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig efter gallringen.

– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Nils Frank, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Gävleborg.

Mer information:

Magnus Hedspång, skadesamordnare Skogsstyrelsen Dalarna, 0281-59 47 44, 070-694 06 40, magnus.hedspang@skogsstyrelsen.se

Nils Frank, skadesamordnare Skogsstyrelsen Gävleborg, 0650-377 85, 076-765 00 59, nils.frank@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Snön tynger ned träden och kan orsaka toppbrott. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Snön tynger ned träden och kan orsaka toppbrott. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CESTPressmeddelande

Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum