Svensk Handel

Stora utmaningar för handelsstaden Göteborg

Dela
Göteborg byggdes för och av handeln och är en stad med en stark handelstradition. Men för att staden även i framtiden ska kunna uppvisa en levande handel krävs att rätt förutsättningar ges. Trygghetsfrågan måste lösas och handeln måste tidigt involveras i stadsplaneringen. Det visar en ny rapport från Svensk Handel med Göteborg i fokus.

110 000 människor i Västra Götaland arbetar inom handeln - varav 40 000 i Göteborg. Det är dessutom en bransch som växer, då antalet anställda ökar för varje år som går. Ungefär 11 procent av alla som arbetar i Göteborg gör så inom handeln, vilket innebär att handeln står för en betydande del av stadens skatteintäkter.

Göteborg är en stad i förändring och under de kommande åren är ambitionen att staden ska växa med upp till 115 000 invånare, vilket märks av på den stora mängd stadsbyggnads- och infrastrukturprojekt som pågår och planeras i staden. Detta medför såväl möjligheter som utmaningar för Göteborg som handelsstad.

- Handeln har genom historien alltid anpassat sig efter och välkomnat förändring, men för att förändringen ska leda till något bättre krävs att handeln också blir delaktig i processen. Stora infrastrukturprojekt i staden, såsom Västlänken, riskerar att slå mot tillgängligheten säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel och fortsätter:

Generellt kan man säga att tillgängligheten i handelsområden utanför de centrala delarna av Göteborg är avsevärt bättre vilket skapar en utmaning för stadskärnan. Det ställer stora krav på politiken och stadsplaneringen att säkerställa att stadskärnan hålls levande även under tider med tillgänglighetsutmaningar. Vi vill att handeln ska finnas tillgänglig såväl på Avenyn som på Frölunda Torg, Backaplan och Bäckebol för att skapa ett bra utbud för såväl göteborgare som besökare.

Ökad trygghet en förutsättning för ett levande Göteborg

Göteborg har, likt många andra större städer i Sverige, ett växande problem med brottslighet. Denna slår inte bara mot samhället i stort, utan även mot handeln. Såväl i, som utanför Göteborgs centrala delar, drabbas handlare dagligen av brott av varierande karaktär, vilket riskerar att få konsekvenser på sikt, då butiker kan tvingas stänga igen och nya etableringar omöjliggörs.

- Handelns brottsutsatthet blir ett allt större problem. Och när problemen blir så pass stora att handeln försvinner, så drabbas hela samhället negativt. Vi välkomnar givetvis de initiativ som tas för att förbättra tryggheten i stadskärnan, men vårt budskap är tydligt. Nolltolerans måste råda, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum