Trafikverket

Stormbyar i södra och västra Sverige: Trafikverket stänger tågbanor

Dela

Trafikverket stänger ett antal tågbanor från måndag kväll till tisdag med anledning av att vindar med stormstyrka väntas dra in sent på måndagskvällen över framförallt södra och västra Sverige. Trafiken stängs av eftersom träd kan falla ner över kontaktledningarna och göra tågbanorna strömlösa.

– Säkerheten kommer alltid först, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson. Vi vill inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern. Nu följer vi väderutvecklingen mycket noga och har höjt vår beredskap.

På tisdag morgon startar avsyning av de aktuella tågbanorna för att se hur de har påverkats av de starka vindarna. Det är först när denna avsyning och eventuella reparationer genomförts, som trafiken successivt kan starta igen. Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för information om när trafiken startar igen på de aktuella tågbanorna.

Beroende på vindstyrka kan det även bli aktuellt att stänga vägbroar som är känsliga för vind. Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår.

– Om man måste resa så bör man i första hand hålla sig till de större vägarna, fortsätter Bengt Olsson. På mindre vägar är det större risk att träd kan falla ner och begränsa framkomligheten.

Aktuell information om förhållanden på väg och järnväg finns på trafikinformationen på Trafikverkets webbplats.Tågbolagen har information om ersättningstrafik.

Följande banor stängs av från måndag kväll 26 december och öppnas igen efter avsyning under tisdag 27 december.

Simrishamn - Malmö (Ystadsbanan)

Helsingborg - Hässleholm (Skånebanan)

Helsingborg - Eslöv (Rååbanan)

Jönköping - Vaggeryd

Halmstad - Nässjö

Nässjö - Hultsfred

Berga - Oskarshamn

Mönsterås - Blomstermåla (endast godstrafik på sträckan)

Kristianstad – Karlskrona (Blekingekustbanan)

Kalmar – Linköping (Stångådalsbanan)

Göteborg – Strömstad (Bohusbanan)

Håkantorp - Gårdsjö (Kinnekullebanan)

Borås – Varberg (Viskadalsbanan)

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum