Skogsstyrelsen

Stormen Laura fällde 500 000 kubikmeter – ökar risken för granbarkborre

Dela

Ungefär 500 000 kubikmeter skog fälldes av stormen Laura, visar de första inventeringarna. Värst drabbade är de områden i södra Sverige som samtidigt är högriskområden för granbarkborre. De stormfällda granarna ökar risken för angrepp ytterligare och måste därför tas omhand.

Följderna av stormen Laura blev som mest omfattande i Kalmar  och Blekinge. Karta: Skogsstyrelsen
Följderna av stormen Laura blev som mest omfattande i Kalmar och Blekinge. Karta: Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen och skogsbruket i södra Sverige bedömer att ungefär 500 000 kubikmeter skog fälldes av stormen Laura som drog fram över södra Sverige den 12–13 mars. Värst drabbade är södra Kalmar län och Blekinge län men även delar av Kronoberg, Halland och norra Skåne berörs.

– Det är förhållandevis små skador jämfört med många andra stormar vi haft tidigare år, men eftersom det rör områden som redan är hårt drabbade av granbarkborre är läget ändå allvarligt. Det är viktigt att även enstaka vindfällen av gran som fallit tas omhand för att inte angreppen ska förvärras, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Liggande träd attraktiva för granbarkborren

Stormen Lauras framfart, tillsammans med tidigare mindre stormar i vinter, gör att det nu ligger spridda skurar av träd på många platser i södra Sverige. Störst skador finns vid hyggeskanter och i anslutning till tidigare avverkad skog.

Liggande träd är mycket attraktiva för granbarkborren. Många vindfällen innebär att granbarkborrarna kan föröka sig i högre utsträckning och då ökar risken för angrepp på stående träd. Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste virket vara ute före 1 juli i södra Sverige. Eftersom de nu drabbade områdena ingår i ett så kallat bekämpningsområde mot granbarkborre får högst 3 kubikmeter vindfällen av gran lämnas kvar inom ett hektar. 

Skogsägare uppmanas ha koll på sin skog

– Skogsägare behöver se över sin skog så snart som möjligt och kontakta virkesköpare i god tid för att de vindfällda granarna ska kunna transporteras bort i tid. Om det är enstaka granar som ligger på otillgängliga platser i skogen kan ett alternativ vara att ta bort barken på träden eftersom det minskar risken för angrepp, säger Mats Carlén.

Att arbeta i stormfälld skog är mycket riskfyllt och kräver både specialkunskaper och komplett utrustning. Skogsstyrelsen rekommenderar därför att aldrig arbeta ensam.

Mer om stormskador: https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/stormskador/

Mer om bekämpningen av granbarkborrewww.skogsstyrelsen.se/granbarkborre

Mer information:

Mats Carlén, regional skadesamordnare, Region syd, Skogsstyrelsen, 035-13 68 41, 070-215 71 35, mats.carlen@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Pressjour: 036-35 94 91

Bilder

Följderna av stormen Laura blev som mest omfattande i Kalmar  och Blekinge. Karta: Skogsstyrelsen
Följderna av stormen Laura blev som mest omfattande i Kalmar och Blekinge. Karta: Skogsstyrelsen
Ladda ned bild
Här är risken för angrepp av granbarkborre största. Ju rödare, destor större andel av skogen finns i de högre riskklasserna. Karta: Skogsstyrelsen
Här är risken för angrepp av granbarkborre största. Ju rödare, destor större andel av skogen finns i de högre riskklasserna. Karta: Skogsstyrelsen
Ladda ned bild
Mats Carlén, skadesamordnare Region Syd, Skogsstyrelsen
Mats Carlén, skadesamordnare Region Syd, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CESTPressmeddelande

Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum