Socialdemokraternas PS Kansli

(S)torsatsning på landsbygden

Dela

Många landsbygdskommuner vittnar om att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Socialdemokraterna vill därför satsa 2 miljarder kronor årligen på de mindre landsbygdskommuner som ofta har gles befolkning. Det handlar om att bygga ett starkare samhälle och trygga välfärden också på landsbygden.

Svensk ekonomi har vänts från stora underskott till överskott. Nu står Sverige inför ett vägval om hur den ekonomiska styrkan ska användas. Idag presenterar Socialdemokraterna ett nytt förslag för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, med en välfärd man kan lita på också i glesbygden.

- När det går bra för Sverige ska det märkas även i glesbygdskommuner, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Största trygghetsprogrammet i modern tid

Socialdemokraterna går till val på det största trygghetspaketet i modern tid. Idag preciserar S en satsning ur de 40 miljarder partiet föreslagit i sitt valmanifest. S vill tillföra 2 miljarder kronor årligen till framför allt de mindre landsbygdskommuner som ofta har gles befolkning. Det är kommuner som ofta har lägre andel av invånarna i arbetsför ålder och tydligt högre kostnader för sina uppgifter bara på grund av avstånd och gleshet.

Resurserna ska ges årligen utöver tidigare beslutade anslag och utöver det kommunala utjämningssystemet. Resurserna kommer inte att öronmärkas – det är lokalt man vet behoven bäst. Mycket kan man göra lokalt, men avstånd och gleshet i befolkningen är närmast omöjligt att rå på. S står för att människor ska kunna bo och leva i hela landet.

- Under mina Sverigeresor har jag träffat otaliga eldsjälar men samtidigt är det många landsbygdskommuner som har det väldigt tufft. Med till exempel åldrande befolkning och långa avstånd är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Landsbygdsmiljarderna skulle innebära att kommunerna får bättre förutsättningar att trygga välfärden, det är viktigt för ett land som håller ihop, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

S förslag i korthet:

  • 2 miljarder kronor per år till landets mindre landsbygdskommuner.
  • Förslaget berör 179 landsbygdskommuner som alla har mindre än 30
    000 invånare.
  • 1 miljard kronor fördelas jämnt oavsett invånarantal, resterande del fördelas per
    invånare.
  • Hur resurstillskottet ska används ska beslutas lokalt i kommunen.

Läs mer: Tidigare S-satsningar på landsbyden. 

Nyckelord

Dokument

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna släpper ny rapport - Hotet mot den svenska modellen9.4.2019 14:42:46 CESTPressmeddelande

Idag presenterar Socialdemokraterna en ny rapport om hur Moderaterna konsekvent agerat i EU-parlamentet för att avveckla den svenska modellen och för att underminera villkor för arbetare i Europa. Detta samtidigt som Moderaterna i dagarna har lanserat begreppet ”den nya svenska modellen”. Nu utmanar Johan Danielsson moderaternas Tomas Tobé på debatt kring vad de menar med den ”nya svenska modellen” och hur de kommer agera i Europaparlamentet framgent?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum