Formas

Storsatsning på skogens roll för klimatomställning

Dela
Formas har tagit beslut om att finansiera nio nya forskningsprojekt med totalt 141 miljoner kronor i utlysningen ”Den svenska skogens roll i klimatomställningen”.

 

 

Skogens roll i klimatomställningen är en högaktuell fråga. Den forskning som nu finansieras ska därför kommuniceras löpande under projektets gång.

-Vi hoppas att projekten ska kunna bidra till ett välinformerat beslutsfattande om den svenska skogen, men också till att dämpa polariseringen på området, säger Katarina Buhr, en av flera programansvariga för det nationella forskningsprogrammet om klimat. 

Forskningen förväntas öka kunskapen om de olika värden som skogen omfattar och ge underlag för beslutsfattande på skogsområdet. Detta för att bidra till nödvändig klimatomställning och till att nå övriga hållbarhetsmål. Skogen påverkar och påverkas på olika vis av vårt förändrade klimat. Frågor som ställs är; Vilka funktioner förväntas skogen ha i ett förändrat samhällsklimat? Hur bidrar skogen till klimatomställningen på ett sätt som inte äventyrar skogens andra viktiga värden?

-Det är många aspekter och intressanta faktorer som samspelar i den forskning som nu tar ny fart, säger Louise Staffas, forskningssekreterare.
 

Utlysningen genomförs inom det nationella forskningsprogrammet om klimat som årligen fördelar 230 miljoner kronor.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Formas
Formas
Drottninggatan 89
11182 Stockholm

08-7754000http://www.formas.se/

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum