Lernia

Storsatsning på vindkraft i södra Sverige – utbildningen i Åseda ska säkra kompetensen

Dela
Utbyggnaden av storskalig vindkraft ökar starkt i södra Sverige, och i februari 2023 sa regeringen ja till en ny stor vindkraftspark söder om Trelleborg. Satsningarna hotas dock av kompetensbrist när vindkraftstekniker blir en allt svårare roll att rekrytera. Därför satsar utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia på yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Åseda.

Behovet av el förväntas fördubblas redan till 2035 enligt Energimyndighetens prognoser. Elektrifieringen är avgörande för att nå klimatmålen och den gröna omställningen av industrin. När stora gröna industrisatsningar görs runt om i landet krävs en uppväxling i elproduktionen för att möta behoven.

Förra året öppnades södra Sveriges största vindkraftspark i Åby-Alebo i Mönsterås kommun, med totalt 36 vindkraftverk. De 35 – 50 planerade vindkraftsverken på Kriegers Flak ska ge el motsvarande 500 000 hushåll. Behovet av att kunna underhålla vindkraftverken kommer med andra ord vara mycket starkt i södra Sverige.

– Vi anpassar utbildningen efter branschens behov så att fler kan komma ut i yrket snabbare. I snitt behövs det en vindkraftstekniker för fem verk, och med tanke på utbyggnaden av nya verk samt renoveringsbehovet av äldre verk är detta verkligen ett framtidsyrke, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Vindturbintillverkaren Enercon är ett av många företag som behöver rekrytera fler vindkraftstekniker och utmanas i sin kompetensförsörjning.

– Det finns en stor efterfrågan på vindkraftstekniker och vi har idag få eller inga svar alls på våra jobbannonser. Behovet att anställa finns redan nu, och kommer öka ännu mer framöver, säger Rickard Andersson på Enercon.

Yrket som vindkraftstekniker är variationsrikt. Arbetet omfattar service, drift och underhållsarbete på både mekaniska, elektriska och hydrauliska vindkraftssytem. Säkerheten och arbetsmiljön genomsyrar både utbildningen och arbetet. I stället för ett kontor spenderas arbetsdagarna ofta i vackra miljöer med svårslagen utsikt.

Utbildningen är CSN-berättigad och bedrivs på heltid i 1,5 år. Ansökan till utbildningen är öppen mellan 15 februari – 15 maj. Här finns mer information om utbildningen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Lernia på Järvaveckan och Jobbfestivalen - för att få fler i arbete med hjälp av AI-matchningstjänsten Leja22.5.2023 09:32:16 CEST | Pressmeddelande

När Järvaveckan respektive Jobbfestivalen 2023 går av stapeln är Lernia på plats i Almegas tält för att hjälpa människor som står utan jobb eller vill byta bana i livet. Lernia har lång erfarenhet av att arbeta med personer som inte har svenska som modersmål och erbjuder en rad anpassade tjänster för att matcha människor till jobb eller utbildning som leder till jobb.

Lernia godkänd leverantör rusta och matcha 2, storsatsar med AI för att snabbare få arbetslösa i jobb3.5.2023 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Från den 17 april gäller den nya tjänsten rusta och matcha 2 där Arbetsförmedlingen tillsammans med leverantörer hjälper arbetssökande att hitta arbete eller påbörja reguljära studier på så kort tid som möjligt. I mars 2023 rapporterades 335 000 inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,4 procent. Lernia, som är en av de största leverantörerna erbjuder nu matchning med hjälp av AI för att snabbare få deltagare i arbete.

Piteåutbildning ska öka kompetensen för ventilationsoptimering – kan spara 11 miljoner ton CO220.4.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Norra Sverige går i bräschen för den gröna omställningen. För att ro klimatmålen i hamn krävs en injektion av kompetenta medarbetare som med teknikens hjälp förbättrar och effektiviserar vårt resursanvändande. Ett viktigt yrke är ventilationsingenjör, där en stor del av kompetensen handlar om energieffektivisering. För att möta näringslivets stora efterfrågan på yrket startar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsaktören Lernia till hösten en yrkeshögskoleutbildning för att utbilda fler ventilationsingenjörer med bas i Piteå.

Teknisk spetsutbildning ska framtidssäkra kompetensen i Trollhättan18.4.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Trollhättan har en lång och stolt tradition som nav för den svenska fordonstillverkningen. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande företagen – jobben kan hamna utomlands när företagen inte hittar rätt kompetens. Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav. Nu öppnar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia ansökan till produktionstekniker i Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum