Stockholms stad

Storstäderna säkrar skyddsutrustning till hela landets omsorg

Dela

De fyra största städerna och SKR går samman i ett unikt initiativ för att bistå omsorgen i hela landet. Med ekonomiska garantier är städerna beredda att hjälpa samtliga kommuner att täcka sina akuta behov av skyddsutrustning och desinfektion.

Behovet av skyddsutrustning är stort i många kommuner. Den globala konkurrensen vid inköp av sådan utrustning är, med anledning av rådande pandemi, hård. För att stärka svenska kommuners möjligheter att snabbt få tillgång till rätt materiel går samtliga kommuner nu samman i gemensamma upphandlingar.

Inköpen utförs av SKI (SKL Kommentus inköpscentral), som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner där samtliga landets kommuner är medlemmar. Finansieringen sker genom en räntefrikredit på upp till 500 miljoner där landets fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – går i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor. Initiativet är ett resultat av god samverkan mellan kommunerna, SKR och Länsstyrelsernas samordningskansli.


– Stockholm är i ett allvarligt läge där tillgången till skyddsutrustning tidvis är ansträngd. Smittspridningen i våra verksamheter måste begränsas, både för våra medarbetares och äldres säkerhet. Därför är jag glad att vi tillsammans med de andra storstäderna nu kan presentera finansiering för att säkra samtliga kommuners materielförsörjning, säger Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.

– Många av stadens medarbetare arbetar hårt i en svår situation. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dem en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt. Det är självklart för oss att bidra så att vi kan få tillgång till rätt skyddsutrustning, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg. Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.


– Det är viktigt att vi samarbetar mellan Sveriges kommuner i detta tuffa läge för att säkerställa tillgången till skyddsutrustning för vård-och omsorgspersonal. Därför tar vi i de fyra största kommunerna initiativ till att finansiera en gemensam upphandling via SKR, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Kontakt för ytterligare information och kommentar

Presskontakt Anna König Jerlmyr: Edward Tovi, 076-122 92 02

Fakta

Varorna ska fördelas mellan samtliga kommuner enligt den prioritering som Socialstyrelsen, med stöd av länsstyrelserna, fastställer.

Om och när fler kommuner väljer att bidra med egna borgensåtaganden ska de fyra första kommunernas åtaganden minskas i motsvarande omfattning.

För beslut om borgensåtagandet krävs godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige. I de fall då nästa ordinarie sammanträde är planerat alltför långt fram i tiden så kommer ett extra kommunfullmäktigemöte att hållas inom kort.

För beslut om borgensåtagandet krävs godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige. I de fall då nästa ordinarie sammanträde är planerat alltför långt fram i tiden så kommer ett extra kommunfullmäktigemöte att hållas inom kort.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Den stora tegelgasklockan i Norra Djurgårdsstaden omvandlas till ny scen14.10.2021 07:38:20 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stads kommunfullmäktige tar beslut den 18 oktober om genomförande av scen i tegelgasklockan. Stockholm stad genom exploateringskontoret kommer att äga och förvalta gasklockan och scenen som ska byggas i klockan. PopHouse Entertainment Group är aktören som kommer att hyra in sig i gasklockan och kommer att driva den kommande scenverksamheten. PopHouse, som också äger och driver scenverksamheten på bl a Cirkus på Djurgården

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum