Stort behov av fortbildning – grundskolan behöver fler tekniklärare

Detta visar en ny Demoskopundersökning som genomförts på uppdrag av Teknikföretagen och CETIS - nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan.
Undersökningen visar också att det skett en positiv utveckling av grundskolans teknikundervisning de senaste tio åren. Flera reformer har fått genomslag, men många utmaningar kvarstår.
– Tyvärr följer inte politiken och myndigheterna upp teknikundervisningen, så därför gör vi det säger Li Ljungberg, kompetensförsörjningsexpert som ansvarar för grundskolefrågor på Teknikföretagen.
– Det blir svårt att prioritera rätt insatser utan att veta vilka behov som finns på landets skolor, fortsätter Li Ljungberg.
En analys av undersökningens svar visar att det som ökar kvalitén i undervisningen är bland annat att lärarna känner sig trygga i undervisningen och att lärarna har tillräcklig ämneskunskap. Idag är dock färre än hälften av grundskolans tekniklärare behöriga för undervisning i ämnet. Fortbildning är det vanligaste svaret på frågan om vad som behövs för att undervisningen ska bli ännu bättre.
– Det finns en outnyttjad potential i teknikundervisningen. Teknik har varit ett obligatoriskt ämne sedan 1980-talet. Men det finns fortfarande stora utmaningar, till exempel vad gäller antalet behöriga lärare, säger Li Ljungberg.
– STEM-ämnena, det vill säga Science, Technology, Engineering och Mathematics, får en allt större betydelse på arbetsmarknaden. Det finns många fördelar med att politiken faktiskt satsar på undervisningen i dessa ämnen, det rustar eleverna för vad som kommer, kan avhjälpa kompetensbristen och öka jämställdheten på arbetsmarknaden, fortsätter Li Ljungberg.
Om undersökningen
- Cirka 1 400 tekniklärare och 300 rektorer besvarade enkäten som skickades ut digitalt.
- Syftet med undersökningen var att beskriva hur teknikämnet fungerar i skolan idag och vilka styrkor respektive utmaningar lärare och rektorer identifierar.
- Teknikföretagen och CETIS gjorde en liknande undersökning för tio år sedan, 2012. Båda undersökningarna har genomförts av det oberoende undersökningsföretaget Demoskop.
Fakta om teknikämnet i grundskolan
- Andelen behöriga lärare varierar stort mellan olika kommuner
- Störst andel behöriga tekniklärare i landet har Sorsele, med 100 procent.
- Lägst andel behöriga tekniklärare i landet har Ragunda, med 13,6 procent.
- Teknik är sedan 1994 ett eget obligatoriskt skolämne med egen kursplan för alla elever i hela grundskolan.
- Ämnet har i den senaste timplanen från 2017 tilldelats totalt 200 klocktimmar i grundskolan.
- Teknikämnet är det ämne i Sverige med i snitt lägst andel behöriga lärare. (Skolverket, 2022)
Kontakter
Li LjungbergExpert kompetensförsörjning
Tel:+46 8-782 08 51li.ljungberg@teknikforetagen.seBilder
Dokument
Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Mer hållbarhet för små och medelstora företag29.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler kunder till mindre industriföretag efterfrågar leverantörer med ett hållbart produkterbjudande. Andelen investerare som efterfrågar detta ökar också markant. Samtidigt som sex av tio företag arbetar mot mätbara hållbarhetsmål. Det visar Teknikföretagens hållbarhetsenkät.
Pressinbjudan: Swedish Offshore Wind Forum i Göteborg den 31 maj22.5.2023 16:06:14 CEST | Pressmeddelande
Den 31 maj anordnar Svensk Vindenergi, Business Sweden, Teknikföretagen och IKEM vår första havsvindskonferens i Göteborg: Swedish Offshore Wind Forum 2023. Representanter från media hälsas hjärtligt välkomna!
Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:06:53 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.
Teknikföretagens stämma: ”Innovationsförmågan avgör vår framtid”11.5.2023 17:27:36 CEST | Pressmeddelande
En av huvudtalarna vid Teknikföretagens årsstämma, som hölls torsdagen den 11 maj i Stockholm, var Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Han lyfte hur avgörande innovationsförmågan är för den kommande utvecklingen.
Europeisk teknikindustri samlad bakom förslag att stärka EU:s konkurrenskraft10.5.2023 14:06:30 CEST | Pressmeddelande
Teknikföretagen har tillsammans med industriorganisationer från åtta medlemsstater tagit fram gemensamma rekommendationer till det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd inför stundande samtal om EU:s konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum