Bokoop

Stort tillskott av bostäder som unga har råd med hos Bostadsförmedlingen

Dela

Bokoop, bostadskooperationen för unga, släpper nu 145 lägenheter för intresseanmälan hos Stockholms Bostadsförmedling med planerad inflyttning under våren 2022. Det innebär att förmedlingen får ett rejält tillskott av lägenheter som unga människor har råd att bo i. Bostäderna ligger i Nykvarn på 30-minuters pendlingsavstånd från Stockholms central.

– För oss var det självklart att förmedla via den lokala bostadsförmedlingen. Hela Bokoops modell bygger på kommunala samarbeten och att förmedla på ett öppet sätt via befintliga köer. Det är ju bostäder det är brist på, inte köer och köande, säger Olof Landgren, ordförande Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening.

Snitthyrorna för övrig nyproduktion i Stockholmsregionen för respektive lägenhetstyp ligger mellan 35 och 58 procent över hyrorna i allmännyttiga Bokoops projekt i Nykvarn. 2019 förmedlades 105 nyproducerade hyresrätter med en hyra under 6000 kr i månaden, totalt i hela Storstockholm. Bokoops projekt i Nykvarn innebär ett tillskott på över 60 lägenheter med hyra under denna nivå.

- Det känns fint att kunna bidra med ett stort tillskott av bostäder med låg hyra och att de kan förmedlas direkt till unga vuxna via Bostadsförmedlingen i Stockholm. Vi ser en möjlighet att expandera och stå för den absoluta majoriteten av nyproduktionen i segment som unga vuxna och vanligt folk har råd med i Stockholm, om vi får chansen och möjligheten. Vi har både byggkapaciteten och finansieringen att bygga och utan vinstkrav förvalta tusentals bostäder, säger Olof Landgren, ordförande Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening.

Bokoops ambition är att skapa bostäder som unga både har råd med och möjlighet att få tillgång till, i alla kommuner med bostadsbrist. I Nykvarn värms husen med bergvärme och majoriteten av elen kommer från de 720 solpanelerna på taken.. Bostäderna blir Svanenmärkta, utrustas med el-bilspool och e-handelsannex där de boende kan hämta paket och matvaror. Även extremsnabbt internet ingår i medlemsavgiften.

­– Vad projektet främst visar är att dagens enorma bostadsbrist med över en miljon i kö i våra tre huvudstäder är onödig. Det går att bygga bra bostäder som vanligt folk har råd med på kommersiella villkor. Det handlar om att våga tänka nytt och använda befintliga system och resurser på ett smartare sätt, säger Olof Landgren.

Länk till projektet hos Stockholms Bostadsförmedling

Om området / kommunikationer

Området i Nykvarn är under utveckling med nyproduktion av villor, radhus och flerbostadshus, granne med naturområde och förskola. Fastigheterna ligger på en kvarts promenad till Nykvarn Centrum eller 9 minuter med buss till tågstationen i Nykvarn. Från Nykvarns station går det tåg varje halvtimme i rusningstrafik och du kan åka snabbtåg på Svealandsbanan till Stockholm och Eskilstuna. Tågresan tar ca 30 minuter till båda orterna. Det går även att åka buss till Södertälje och pendeltåg därifrån om man vill resa på SL-kortet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Bokoop
Bokoop
Åsögatan 115
11624 Stockholm

http://www.bokoop.se

Om Bokoop

Bokoop startades 2018 av en grupp erfarna specialister på fastighetsmarknaden med en stark övertygelse att det finns sätt att lösa den extrema bostadskris som är ett av landets största samhällsproblem. Som ett resultat togs initiativet att starta ett nytt storskaligt bostadskooperativ, det första på över 100 år, för att utveckla den kooperativa hyresrätten som bostadsform då den passar sig mycket väl för att lösa uppgiften.

Om kooperativ hyresrätt

Kooperativ hyresrätt omfattas av en egen väl fungerande lagstiftning och är en mycket vanlig och uppskattad boendeform i övriga Europa. Kooperativ hyresrätt är den fjärde lagstadgade upplåtelseformen i Sverige. Kooperativ hyresrätt kombinerar fördelarna med bostadsrätt och hyresrätt – den ger bostadsrättens möjligheter till inflytande med hyresrättens flexibilitet.

Som medlem har du ansvar för lägenhetens invändiga underhåll: såsom ytskikt, installationer/vitvaror och kök. Föreningen tar hand om det gemensamma underhållet i trapphus, servicebyggnad och gård, samt skötsel och föreningens ekonomi. 

Följ Bokoop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokoop

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum