Åklagarmyndigheten

Strafföreläggande utfärdat till riksdagsledamot för grovt förtal

Dela

Åklagaren har i dag, fredag den 2 juli utfärdat ett strafföreläggande till en riksdagsledamot för grovt förtal, för att hon på sociala medier pekat ut en jurist som brottslig. Riksdagsledamoten har godkänt strafföreläggandet.

Riksdagsledamoten har i ett kompletterande förhör erkänt gärningen.

Påföljden för riksdagsledamoten är villkorlig dom och 60 dagsböter à 1 000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom från en domstol, skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.

Läs mer om strafföreläggande (länk)

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM – 29074-21

Kontakt

Överåklagare Anders Jakobsson, Särskilda åklagarkammaren, 010-562 57 01 är tillgänglig för eventuella frågor kl. 14.00-15.30.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum