Riksteatern

Succé för Arabiska Teaterns första Riksteaterturné

Dela

Barnboksklassikern Den lille prinsen skrevs av Antoine de Saint- Exupéry för över sjuttio år sedan och är en berättelse fylld av glädje, sorg och betraktelser över livet. Nu åker Arabiska Teatern på uppbokad Riksteaterturné med en av världens mest populära berättelser.

Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks

I Den lille prinsen får vi följa mötet mellan piloten som har tvingats landa med sitt flygplan i öknen och prinsen från planeten B612. Föreställningen är fylld av spännande historier om kungligheter, talande ormar, fina blommor, en rädd räv och en människa som äger alla stjärnorna på himlen.

- Den lille prinsen är en favoritbok så det var en dröm att få göra teater av den. Men det var också en dröm att skapa en arabisktalande teatergrupp här i Sverige. Det har gått så snabbt. Teaterarrangörerna har varit otroligt modiga. Ingen hade väntat sig en så stor efterfrågan från dem. Nu ska det bli spännande att möta publiken i alla dessa städer och orter runt om i landet, säger Helen Al-Janabi regissör och medverkande.

Arabiska Teatern är den första och enda professionella arabisktalande teatergruppen i Europa. Gruppen består av flyktingar och bildades för 1,5 år sedan. Den lille prinsen hade premiär i december 2016 och är Arabiska Teaterns första teaterföreställning. Nu åker den på Riksteaterturné till mer än 40 spelorter.

- Publiken, oavsett svensk- eller arabisktalande - kommer få se en vacker, visuell och poetisk skildring av Den lille prinsens resor i olika världar. För de flesta av de arabisktalande barnen är det första gången de ser en teaterföreställning på arabiska. Det är en speciell upplevelse att få uppleva teater på sitt eget modersmål i Sverige, säger Helen Al-Janabi.

Den lille prinsen spelas för arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år. Föreställningen spelas på arabiska och översätts till svenska med textmaskin. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Arabiska Teatern.

Turnépremiär den 20 september i Vansbro

Medverkande Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem och Anji Al Youssef

Dramatisering Wael Qadour Musik Philippe Boix-Vives Regi Mohammad M Bani Hani & Helen Al-Janabi Scenograf Erika Magnusson Kostym Liselott Bramstång Ljusdesign Anton Andersson Ljuddesign Niklas Lindgren

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/den-lille-prinsen/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-lille-prinsen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks
Ladda ned bild
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks4-768x513
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks4-768x513
Ladda ned bild
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks2-768x654
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks2-768x654
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum