Järfälla Kommun

Succé för TAO istället för PRAO på Källtorpsskolan

Dela

Den rådande Corona-situationen omöjliggjorde PRAO. Istället utvecklades TAO, ett helt nytt sätt att jobba med arbetslivsorientering. Eleverna på Källtorpskolan har fått följa med in på arbetsplatser via Skype varvat med övningar och frågor om arbetslivet. – Det blev en succé, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. Nu blir TAO kvar även efter pandemin.

Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande (L), inleder TAO på Källtorpskolan
Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande (L), inleder TAO på Källtorpskolan

TAO, teoretisk arbetslivsorientering är ett nytt sätt att genomföra PRAO. Konceptet är utvecklat av Helena Sundqvist i samarbete med Siegfried Gudmundsson, PRAO- och näringslivsutvecklare på Järfälla kommun. Eleverna i årskurs 8 på Källtorpsskolan har under tre dagar fått följa med ut på arbetsplatser via Skype för att höra mer om hur man arbetar på TV, inom mode, industri och som dansare.

Varvat med arbetsmarknadskunskap
Emellan besöken har eleverna fått jobba med olika övningar och frågor som "vad är mina kompetenser?” och "vilka är mina intressen och styrkor?"
 – Vi har också diskuterat värderingar, genus, stereotyper, typiskt manligt och kvinnligt samt pejlat framtidens arbetsmarknad, säger Helena Sundqvist.
Yrkeskunskap – vad ett yrke innebär, vilka utbildningar man behöver samt lön och arbetsförhållanden har varit andra områden.

Spännande att följa
– Det här har varit ett mycket roligt och spännande projekt att följa. Skolans uppgift att förbereda eleverna för arbetslivet har nu fått helt nya dimensioner, säger Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande (L), som också höll ett inledningstal när projektet startade.

Uppskattat av alla
Utvärderingen visar att projektet blivit en succé som uppskattats av både elever, lärare och rektorer.
– Eleverna har varit engagerade, lyssnande och säger själva att det har känts meningsfullt. De har gett TAO högsta betyg, säger Satu Pennanen, biträdande rektor.

Nu vill Källtorpsskolan fortsätta med konceptet även under nästa år. Tanken är att kombinera TAO med PRAO.
– TAO ger kunskaper som en arbetsplats inte kan förmedla. Eleverna har fått en förståelse för arbetsmarknaden och hur bred den faktiskt är. De ser nu också att en satsning på utbildning ger otroligt många fler möjligheter. Deras framtidstänk har öppnat sig på helt nya sätt, säger Satu Pennanen, biträdande rektor på Källtorpsskolan.

Kontakter

Helena Sundqvist samordnare för studie- och yrkesvägledning på Järfälla kommun,
telefon 070-002 35 68

Satu Pennanen, biträdande rektor på Källtorpskolan, telefon 070-002 55 06

Nikoletta Jozsa (L)Kommunalråd

Nikoletta Jozsa är kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Presskontakt: Anders Bengtsson anders.bengtsson@jarfalla.se, 08-580 286 48 (kansli)

08-580 286 48Nikoletta.jozsa@jarfalla.se

Bilder

Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande (L), inleder TAO på Källtorpskolan
Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande (L), inleder TAO på Källtorpskolan
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum