Riksteatern

Succéföreställningen Trans[e]ición till Nobelberget

Dela

Den hyllade dansföreställningen Trans[e]ición gör en unik klubbföreställning på Nobelberget i Stockholm den 1 december. Gemenskap står i fokus för kvällen då överskottet från biljettintäkterna går oavkortat till UNHCR:s arbete.

Dansföreställningen Trans[e]ición är just nu ute på Riksteaterturné och gör ett extra stopp på Nobelberget för en klubbföreställning. Trans[e]ición blandar traditionell afrokubansk dans med hip hop, popping och house och utforskar gränslandet mellan trans och medvetande. Föreställningen framförs av det svensk-kubanska danskompaniet SOMOS Dance Company och för koreografin står Lisa Janbell. När Trans[e]ición gästar Nobelberget får publiken en unik möjlighet att själva delta och mot slutet dansa in och bli en del av föreställningen. Gränsen mellan dansare och publik suddas ut.

Kvällen öppnas med den kritikerrosade dokumentärfilmen Raving Iran av Susanne Regina Meuers. Efter Trans[e]ición fortsätter kvällen med bland annat NevaDeelay och Henrik Bergqvist. Fler namn tillkommer. Kvällen går i gemenskapens tecken då överskottet från biljettförsäljningen går oavkortat till UNHCR arbete för barn och familjer på flykt.

Musiken i föreställningen är hämtad från dagens house- och elektroniska musikscen med inspiration från electro cumbia, kwaito och kuduro. Den är specialskriven och producerad av producenten NevaDeelay med material av bland annat Axel Boman och Johan Söderberg. Trans[e]ición är kompaniets tredje produktion och hade premiär i Havanna under förra året.

Just nu är Trans[e]ición ute på Riksteaterturné och har hyllats i media. Gotlands Tidningar skrev "Egentligen är 'Trans[e]ición' en enda lång ritual. Det börjar med en vilja att slita sig från något, med händer som verkar ämna tvätta rent både den egna kroppen och meddansarnas. [...] Som om det fanns ett behov snarare av att vara med, än att fly. Det säger något energin i uppsättningen. Och om lockelsen i ett massextatiskt tillstånd."

Föreställningen på Nobelberget är ett samarbete mellan Riksteatern, Nobelberget och Babak Shermond. Föreställningen på Nobelberget blir sista tillfället att se Trans[e]ición i Stockholmsområdet.

Datum: 1 december Tid: kl. 18-01 (Trans[e]ición börjar kl. 20.30) Inträde: 150 kr (Överskott från biljettintäkterna går oavkortat till UNHCR)

Idé & koreograf: Lisa Janbell Co-koreograf, Kuba: Obwen Beovides Gonzáles Dramaturg & Ljusdesigner: Helena Ringvold Medverkande dansare: Maele Cheza Sabuni, Joanna Holewa Chrona, Danel Osmin Milian Diaz, Yared Tilahun Cederlund. Inhoppare: Raydel Castillo Hernández

Läs mer om kvällen här: https://www.facebook.com/events/1750631058531154/ http://www.riksteatern.se/transeicion

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/transeicion

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum