Region Örebro län

Sugen på solceller? Fråga din kommun!

Dela
Utbyggnaden av solel fortsätter att öka i snabb takt i Örebro län, där den totala installerade effekten ökade med 58 procent från föregående år. Högre elpriser ökar efterfrågan och intresset att installera solceller på sin egen fastighet, men det kan vara lätt att glömma bort att undersöka vad som gäller inför en installation. Oavsett om bygglov krävs eller inte så ska en installation alltid utformas med varsamhet. Kontakta din kommun i ett tidigt skede för att vara på den säkra sidan att det blir rätt.
Solceller på tegeltak. Foto: Region Örebro län
Solceller på tegeltak. Foto: Region Örebro län

Från år 2021 till år 2022 ökade andelen installerad solel med 58 procent i Örebro län. Det innebär 2031 fler installationer sedan förgående år, visar ny statistik från Energimyndigheten. För att förenkla för utbyggnaden av solel finns det i dag en generell bygglovsbefrielse för installation av solel, vilket innebär att många anläggningar inte kräver bygglov. Vad som dock kan vara lätt att missa är att en bygglovsbefrielse fortfarande kräver ansvar och undersökning inför utformning och installation. Om du inte undersöker vad som gäller för just din fastighet så kan din installation behöva tas ner i efterhand.

Projekt om solel och varsamhetskrav

Region Örebro län har sett behovet av att försöka förtydliga vad som gäller vid installation av solceller när det kommer till utformning och placering. För att försöka reda ut den komplexitet som finns kring var, hur och när solceller får och kan placeras har Region Örebro län drivit projektet Solel och varsamhetskrav i olika bebyggelsemiljöer. Projektet har drivits tillsammans med Samhällsbyggnad Bergslagen, Länsstyrelsen Örebro och Solisten AB. När diskussionen om energi är så pass aktuell är det viktigt att komma ihåg att det också finns andra intressen som är lika viktiga att hänsyn till.

- Även om det är mycket viktigt att prata om att minska energiförbrukning så är det också viktigt att förstå att hur vi gestaltar vår miljö också är en viktig del i hur vi arbetar med hållbarhet och bevarande, säger Mia Geijer, antikvarie på Länsstyrelsen i Örebro.

Även om skyddade miljöer är en liten del av den byggda miljön totalt så finns det byggnader och sammanhang där solceller är mindre lämpliga eller där installationen behöver ha en mer anpassad utformning eller placering. Varje kommun vill bidra med bästa möjliga vägledning och kan ofta hjälpa till med en lösning. Den snabba utbyggnadstakten pekar på att det i grunden inte finns en konflikt mellan produktion av solel och hänsyn och anpassning till kulturvärden i våra befintliga byggda miljöer. 

Avvägning mellan intressen

Inom projektet Solel och varsamhetskrav i olika bebyggelsemiljöer är deltagarna överens om att det är komplicerat kring vad som gäller; det är svårt att på ett enkelt sätt att förtydliga detta då varje situation är unik och måste bedömas individuellt. Därför har en handbok tagits fram som underlag kring hur man kan tänka kring utformning och placering. Däremot är det alltid rekommenderat att man i första hand hör av sig till sin kommun inför en installation, för att säkerställa vad som gäller.

- De som önskar installera solceller är varmt välkomna att kontakta oss på kommunerna. På kommunen kan vi hjälpa till att göra avvägningar mellan olika allmänna intressen, och vi vägleder också kring alternativ om en den installation som du egentligen önskar inte är möjlig, säger Sara Hallström, stadsarkitekt på Samhällsbyggnad Bergslagen. 

Våga fråga

Det finns i dag en uppfattning om att det är en utdragen process att kontakta kommunen och att det tar lång tid att få svar. Om det visar sig att en installation kräver bygglov kan det visserligen ta lite längre tid då själva handläggningen kräver mer resurser, men ställer du en fråga till din kommun har de som serviceskyldighet att svara skyndsamt.

- Ställ hellre en fråga för mycket än en fråga för lite, och ta kontakt med oss i så tidigt skede som möjligt. Ofta kommer frågorna in alldeles för sent och då finns det en risk att installationen inte går att ändra och kan bli fel, vilket såklart är väldigt tråkigt, säger Sara Hallström.

Kontakt

Sara Hallström, stadsarkitekt Samhällsbyggnad Bergslagen: 
079-0604521
sara.hallstrom@sb-bergslagen.se

Mia Geijer, antikvarie Länsstyrelsen Örebro län:
010-224 84 63
mia.geijer@lansstyrelsen.se 

Nyckelord

Bilder

Solceller på tegeltak. Foto: Region Örebro län
Solceller på tegeltak. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye