Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA analyserar coronaprover för sjukvården

Dela

Med anledning av det nya coronaviruset ställer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om delar av verksamheten för att kunna analysera prover för sjukvårdens räkning. Ett samarbete har inletts med två av landets regioner. ─ I det här läget vill vi stötta hälso- och sjukvården i så stor utsträckning som möjligt, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA.

SVA tar emot coronaprover från sjukvården. Foto: Erik Eklund/SVA
SVA tar emot coronaprover från sjukvården. Foto: Erik Eklund/SVA

SVA är Sveriges största veterinärmedicinska laboratorium och har lång erfarenhet av att analysera smittämnen som virus, bakterier och andra mikroorganismer. Myndigheten analyserar över 400 000 prover varje år, bland annat flera olika typer av coronavirus. SVA:s mikrobiologiska avdelning arbetar bland annat med rutindiagnostik av prover från djurhälsovården, likt det arbete landets sjukvårdsregioner utför. På SVA finns därför möjlighet att ta emot och analysera stora mängder prover.

─ Vi har stor kapacitet på SVA när det gäller personal, utrustning, och lokaler. Vår samlade kompetens är mycket hög, sett även i ett internationellt perspektiv, säger Henrik Ericsson, chef för avdelningen för mikrobiologi vid SVA.

SVA har nyligen analyserat de första coronaproverna åt sjukvården.

SVA har smittskyddskompetens och beredskap

På SVA finns även expertis inom smittskyddsfrågor för sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Myndigheten har sedan tidigare ett nära samarbete med bland andra Folkhälsomyndigheten.

─ SVA är en bevakningsansvarig myndighet och därmed del av Sveriges beredskap mot samhällsstörningar och svåra händelser. Därför är det naturligt för oss att erbjuda vår kunskap och resurser i en situation som den här, säger generaldirektör Ann Lindberg.

Utbrottet av coronavirus är inte i första hand en veterinärmedicinsk fråga, men med ständig beredskap för att hantera allvarliga smittsamma djursjukdomar är SVA generellt förberedd på att skala upp arbetskapaciteten vid krissituationer.

Coronaanalyser påverkar inte övriga uppdrag

Myndighetens kapacitet är god. Därför har SVA möjlighet att utföra dessa nya analyser utan att dra ner på övriga uppdrag. Läs mer här

Läs mer

Frågor och svar om att SVA analyserar coronaprover för sjukvården

SVA: Det nya coronaviruset är en folkhälsofråga

Mer information

Foton samt rörligt bildmaterial från SVA:s labb finns tillgängligt för journalister. Kontakta kommunikatör Therese Selén:
E-post: therese.selen@sva.se 
Telefon: 070-226 01 42

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SVA tar emot coronaprover från sjukvården. Foto: Erik Eklund/SVA
SVA tar emot coronaprover från sjukvården. Foto: Erik Eklund/SVA
Ladda ned bild
Prover prepareras. Foto: Erik Eklund/SVA
Prover prepareras. Foto: Erik Eklund/SVA
Ladda ned bild
SVA använder blad annat PCR-metod. Foto: Erik Eklund/SVA
SVA använder blad annat PCR-metod. Foto: Erik Eklund/SVA
Ladda ned bild

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA koordinerar stort internationellt coronaprojekt14.5.2020 09:12:11 CESTPressmeddelande

EU-finansierade Innovative Medicines Initiative (IMI) har lanserat en stor satsning på forskning för att ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Ali Mirazimi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är ansvarig för ett av åtta projekt som valts ut bland 144 sökande. SVA kommer härigenom att koordinera forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro under fyra år. Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.

Kunskapen växer om våra skygga tumlare14.5.2020 08:28:08 CESTPressmeddelande

Söndagen den 17/5 är det tumlarens dag. Därför vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) passa på att tillsammans uppmärksamma tumlaren, vår enda bofasta val i svenska vatten. Hur mår den? Hur arbetar vi med den, och hur kan allmänheten hjälpa till? Resultaten från ett decenniums obduktioner har sammanställts i en ny rapport som kartlägger tumlarens hälsa, sjukdomar och dödsorsaker.

Låg förekomst av Mycoplasma bovis i Sverige19.3.2020 09:54:00 CETPressmeddelande

Under vintern 2019–2020 utförde doktorand Emma Hurri, vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), samt Växa Sverige en anonym tankmjölksundersökning för Mycoplasma bovis. Mjölkprov från samtliga landets mjölkkobesättningar analyserades för själva bakterien och för antikroppar. Resultaten visar att förekomsten av bakterien generellt är låg bland landets mjölkkobesättningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum