SVA koordinerar stort internationellt coronaprojekt
EU-finansierade Innovative Medicines Initiative (IMI) har lanserat en stor satsning på forskning för att ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Ali Mirazimi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är ansvarig för ett av åtta projekt som valts ut bland 144 sökande. SVA kommer härigenom att koordinera forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro under fyra år. Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.

Titeln på forskningsprojektet är Modern approaches for developing antivirals (MAD) against SARS-CoV-2. Syftet är att ta fram nya mediciner för att bekämpa Sars-CoV-2. Projektet kommer att använda sig av avancerade tredimensionella miniorgan och stamceller i forskningen.
Ali Mirazimi delar normalt sin tid mellan SVA, KI och Folkhälsomyndigheten. Denna forskning kommer att bedrivas på både SVA och på Karolinska Institutet, (KI), där han via SVA har en adjungerad professur.
– Jag är stolt och glad över att IMI har valt att finansiera vårt projekt. Det här är en stor framgång för vår coronavirusforskning, säger Ali Mirazimi. Vi kan nu öka takten i vårt arbete med att ta fram antivirala medel mot Sars-CoV-2.
Det råder stor konkurrens om IMI:s forskningsmedel. Endast sex procent av de 144 ansökningarna till IMI beviljades. Kraven på vetenskaplig relevans och excellens var mycket höga för att komma i fråga för forskningsmedel. IMI är ett partnerskap mellan EU och europeisk läkemedelsindustri, representerad av European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). De åtta projekten, som IMI nu totalt stöttar, är tillsammans beräknade till 117 miljoner euro.
– Den här typen av forskning, där myndigheter och näringsliv samarbetar på ett innovativt sätt inom och över landsgränser i ett akut skede, visar på styrkan i våra nätverk och i forskarsamhället. Jag är glad över att SVA kan bidra till att facilitera en så angelägen utveckling, säger Ann Lindberg, generaldirektör vid SVA.
Nyckelord
Kontakter
Mikael PropstPressekreterare
Tel:070-371 03 53mikael.propst@sva.seAli MirazimiForskare
OBS! Skicka först ett sms för att få kontakt.
Bilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
SVA bjuder på magstark adventskalender3.12.2020 16:18:51 CET | Pressmeddelande
Klarar du att följa med på julens kanske mest uppseendeväckande adventskalender? Nu bjuder Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) in alla att anta utmaningen och hänga med våra patologer in på obduktionssalen.
Fågelinfluensa påvisat hos vilda fåglar30.11.2020 13:35:01 CET | Pressmeddelande
Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu påvisat högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8 hos en vitkindad gås och en pilgrimsfalk. Båda påträffades i Lunds kommun. Ytterligare en vitkindad gås som skickats in från Gotland är positiv i en första analys och undersökning pågår.
Duvpest hos stadsduvor i Lidköping22.10.2020 15:44:43 CEST | Pressmeddelande
Duvpest, som är en virussjukdom, konstaterades nyligen hos vilda stadsduvor i centrala Lidköping. Duvor skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter att man upptäckt ett flertal döda och sjuka duvor i centrala Lidköping. Viruset kan orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka hos tamfågel.
Allmänheten bidrog till bättre bild av tunnelbanemyggan15.9.2020 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2017 gick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ut till allmänheten med initiativet ”Fånga myggan”. Syftet var bland annat att få bättre kunskap om vilka myggarter som finns i stadsmiljöer i södra Sverige. Det kom in över 3 200 myggor till myndigheten. Den nu färdiga studien ökar forskarnas kunskap om tunnelbanemyggans utbredning.
Utbrott av harpest i Norrbotten19.8.2020 13:26:45 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har sedan mitten av juli fått in rapporter om många döda harar från Norrbotten. Fynden har framför allt gjorts i kustlandet. Harpest har påvisats hos skogsharar från Piteå, Luleå, Boden, Kalix och Kiruna kommuner.
Försäljning av antibiotika till hund fortsätter att minska10.6.2020 08:29:04 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen av antibiotika för användning till hund har minskat med två tredjedelar sedan 2006. Det är en av de tydliga tendenserna i årets Svarmrapport. För tjugonde året publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporten som sammanställer data om antibiotikaresistens bland djur och livsmedel, samt hur försäljningen av antibiotika till djur ser ut i Sverige.
Nytt projekt ska förebygga smittor vid kris28.5.2020 08:28:03 CEST | Pressmeddelande
Smittskydd är viktigt för djur och människor, särskilt i en krissituation. Därför startar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ett nytt treårigt projekt om smittskydd i samarbete med de två frivilliga försvarsorganisationerna Svenska Blå Stjärnan och Svenska Brukshundklubben. Projektet har fått drygt 4,2 miljoner kronor av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum