Svensk Betong

Svensk Betong: ”Ulf Kristerssons nya regering måste lösa cementkrisen”

Dela
Malin Löfsjögård
Malin Löfsjögård

Ulf Kristersson (M) är nu landets statsminister efter Magdalena Andersson (S). ”Nu är det bråttom för Ulf Kristerssons regering att lösa cementkrisen,” säger Malin Löfsjögård, VD på Svensk Betong.

Hösten 2021 sa en enig Riksdag ja till den dåvarande regeringens förslag till speciallag för att möjliggöra ett tillfälligt tidsbegränsat tillstånd för företaget Cementa till fortsatt täktverksamhet vid Slite på Gotland. Tillståndet gäller till och med den 31 december 2022.

”Cementas tillfälliga tillstånd går ut vid årsskiftet. Cementa har lämnat in en ansökan för ett kortsiktigt, fyraårigt, tillstånd att bryta kalksten i Slite. Finns inte ett nytt tillstånd på plats till årsskiftet skapar det osäkerhet som får stora delar av byggbranschen att undra om det finns tillräckligt med cement om ett halvår. Om cementkrisen inte får en långsiktig lösning snart riskerar den att leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser,” säger Malin Löfsjögård.

Enligt branschorganisationen Byggföretagen kan ett stopp för kalkbrytning i Slite resultera i 160 000 förlorade jobb under 2023 med ett samlat produktionsbortfall i ekonomin på närmare 140 miljarder kronor, motsvarande 2,6 procent av BNP.

"Cementfrågan påverkar våra möjligheter till en grön klimatomställning, men även möjligheten att bygga bostäder, infrastruktur och inte minst upprustningen av landets försvar i en orolig omvärld. Cementkrisen är en fråga som den nya regeringen kan lösa, till skillnad från det som ligger utanför Sveriges gränser. Regeringen behöver nu agera skyndsamt för att ge förutsättningar för en långsiktig tryggad och hållbar cementförsörjning i Sverige," säger Malin Löfsjögård.

Kontakter

Bilder

Malin Löfsjögård
Malin Löfsjögård
Ladda ned bild

Om

Svensk Betong
Svensk BetongSvensk Betong är branschorganisation för företag som till­verkar fabriksbetong, utövar betongpumpning samt företag som tillverkar och/eller monterar betongprodukter. Medlems­företagen finns över hela Sverige och bidrar till sysselsättning och samhällsutveckling på många orter i landet. 

Betong- och cementindustrin omsätter årligen mer än 30 mdkr och sysselsätter nästan 9 000 personer. Till detta kommer betongarbetare som är anställda av byggentreprenörsföretag. De senaste åren har det årligen producerats mer än 6 miljoner kubikmeter betong i Sverige.

Följ Svensk Betong

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Betong

Svensk Betong lanserar nyhetssajten Forum Betong1.2.2023 09:11:26 CET | Pressmeddelande

- Det händer väldigt mycket inom samhällsbyggnadssektorn just nu vilket gör det svårt för många att hålla sig uppdaterad om den intensiva hållbarhetsutvecklingen som sker i betongbranschen. För att öka kunskapsspridningen om betong och hur viktigt materialet är för vår samhällsutveckling och klimatomställning har vi skapat en naturlig hemvist med de senaste nyheterna och reportagen om det som händer i betongbranschen, säger Mattias Borrelid, Kommunikationsansvarig på Svensk Betong.

Långsiktig råvaruförsörjning av cement i fara trots positivt besked för Cementa13.12.2022 13:03:32 CET | Pressmeddelande

”Vi stod inför en allvarlig cementkris som skulle drabbat alla som jobbar i betongbranschen. Krisen skulle även strypt den svenska samhällsekonomin för utan cement och betong stannar bostads- och infrastrukturbyggandet i landet. Mark- och miljödomstolens beslut att godkänna Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland är positivt för landet," säger Malin Löfsjögård.

Mattias Borrelid ny kommunikationsansvarig på Svensk Betong5.9.2022 14:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk Betong har rekryterat Telias pressansvarige Mattias Borrelid till ny kommunikationsansvarig. Rollen är en nyinrättad tjänst för att stärka organisationens kommunikations och påverkansarbete. - Det var många kandidater som visade intresse för den här tjänsten. I Mattias har vi hittat en person med bred kommunikativ kompetens som kommer att passa in perfekt i vårt team. Han har en bred erfarenhet av journalistiskt hantverk men även påverkanskommunikation från politik och branschorganisation samtidigt som han arbetat som talesperson på ett av Sveriges största företag. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med Mattias för att fortsätta stärka Svensk Betongs arbete med fokus på betongens viktiga roll för samhällsutveckling och klimatomställning, säger Malin Löfsjögård, VD på Svensk Betong. Mattias Borrelid kommer senast från en position som pressansvarig på Telia. Han har en bakgrund av press- och kommunikationsarbete som tidningsredaktör på mediekoncernen Tidningar i Norr AB, poli

Ludwig Zetterström omvald som ordförande för Svensk Betong6.5.2022 10:49:00 CEST | Pressmeddelande

Vid Svensk Betongs stämma igår den 5 maj omvaldes Ludwig Zetterström (VD Swecem, representerar Swerock) som ordförande för branschorganisationen Svensk Betong. Jag tackar för förtroendet och ser med stor entusiasm fram emot att få fortsätta leda Svensk Betong, säger Ludwig Zetterström. Betongbranschen och Svensk Betongs medlemmar arbetar intensivt med den pågående klimatomställningen. Detta arbete fortgår i snabb takt och redan idag finns klimatförbättrad betong med halverad klimatpåverkan. Tyvärr finns det fortfarande missuppfattningar och felaktigheter som beslutsfattare och politiker använder som argument att misskreditera vårt byggnadsmaterial. Vi har också cementkrisen som ännu inte är löst med allvarliga osäkerheter framåt. Här behövs agerande och tydlighet från politiken för att säkra långsiktigt hållbar och tryggad cementförsörjning i Sverige med kalkstensbrytning och cementtillverkning i Slite. Betong och cement behövs om Sverige klara samhällsutveckling, beredskap och klimato

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum