Ljusgårda

Svensk vertikalodling går om traditionella metoder i ny studie

Dela
Ny forskning vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm drar slutsatsen att den vertikala gården Ljusgårda har en väsentligt lägre miljöpåverkan under hela produktionscykeln än importerad sallad odlad i åker och växthus. Resultatet är ett viktigt steg för att kunna skapa nya och mer hållbara matsystem.

Det har ofta antytts att vertikala gårdar inomhus där grödor odlas i slutna ekosystem öppna för oändlig optimering har potentialen att bli mer hållbara än sina konventionella motsvarigheter. En livscykelanalys utförd av forskarna Michael Martin, Mugahid Elnour och Aina Cabrero jämför den svenska vertikala gården Ljusgårda med konventionellt importerad och inhemsk sallad ur ett vagga-till-grav-perspektiv. Resultaten är en världsnyhet för det utvecklingsområdet vertikalt jordbruk och teamet efterlyser mer longitudinell forskning för att spåra och belysa den exponentiella utvecklingen som leds av vertikala jordbrukare över hela världen.

”Vår studie tyder på att Ljusgårda lyckas producera sallad med lägre miljöpåverkan än konventionellt importerade sorter. Det är dock viktigt att notera att våra slutsatser är kontextberoende och inte kan generaliseras över andra regioner. Vi behöver nu följa upp forskningen för att spåra den här lovande utvecklingen över tid”, säger Michael Martin, seniorforskare och adjungerad professor i hållbara produktions- och konsumtionssystem, IVL Svenska Miljöinstitutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Ljusgårda är en storskalig vertikal gård som drivs från en gammal ombyggd möbelfabrik i Tibro. År 2022 nådde anläggningen en produktionskapacitet på 520 ton sallad och Ljusgårdas produkter såldes i över 500 butiker över hela landet. Bolagets teknologiska utveckling initierades av Erik Lundgren under 2017. Hans samoanska arv har gett honom både en hövdingtitel och en djup förståelse för hur klimatförändringarna påverkar vår värld.

”Vi har inte råd att se industri och natur som motsatser. För att bygga ett nytt matsystem måste vi skapa slutna effektiva ekosystem som kan avlasta planeten. Det ger oss ett ramverk där vi kan öka näringsnivåerna och avkastningen av traditionella och nya produkter samtidigt som vi minskar miljöpåverkan. Vi kallar det Bio-Industriell Synergi. Resultaten av denna studie bekräftar att vi definitivt gör något rätt och att teknologin har en stor roll att spela för att lösa vår tids livsmedelsutmaningar”, säger Erik Lundgren, medgrundare och FoU-chef, Ljusgårda

Ljusgårda ser forskningsresultatet som en bekräftelse på sina ansträngningar och hoppas att det kan bidra till att belysa andra revolutionerande aspekter av jordbruk som sker inom kontrollerade ekosystem - som att frigöra potentialen för att odla växter med mycket högre mängder näringsämnen och vitaminer än mat som finns tillgänglig idag. Ljusgårda undersöker också möjligheten att introducera näringsrika superväxter från hela världen som inte har varit möjliga att producera med konventionella metoder i Europa men som är väl lämpade för vertikalodling.

Martin, Michael Alan and Elnour, Mugahid, Environmental Life Cycle Assessment of a Large-Scale Commercial Vertical Farm (May 31, 2023).

Länk till studie: https://ssrn.com/abstract=4465401

Kontakter

För mer information vänligen kontakta:
Hermes Holm hermes@ymner.com +46 737 19 74 58

Bilder

Om

Ljusgårda
Ljusgårda
Järnvägsgatan 3
543 50 Tibro

http://www.supernomalgreens.se

Ljusgårda är en vertikal inomhusodlare som producerar bland de största kommersiella skördarna i världen. Med ett industriellt förhållningssätt strävar företaget efter att demokratisera hållbara och högkvalitativa produkter genom storskalig produktion och konkurrenskraftig prissättning. Ljusgårda har specialiserat sig på att bygga AI-optimerade stängda ekosystem för att skapa kontrollerade miljöer med idealiska odlingsförhållanden för varje specifik växt. Ljusgårda grundades 2018 och backas upp av välrenommerade och långsiktiga investerare, och strävar efter att leda utvecklingen av nya och mer hållbara matsystem.

Följ Ljusgårda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ljusgårda

Dubbel matproduktion med Sveriges största agrivoltaiska solpark – kombinerar jordbruk med solenergiproduktion för inomhusodling18.6.2024 08:06:53 CEST | Pressmeddelande

Europas största inomhusodling Ljusgårda, har ingått ett PPA-avtal, ett energiköpsavtal med power purchase agreement, med balansansvarig aktör Energi Försäljning Sverige AB och Sveriges ledande solenergibolag Svea Solar. Solparken som Svea Solar byggt tillsammans med Ekoväx är Sveriges största agrivoltaiskapark på 13 hektar och kombinerar klassiskt jordbruk med solenergiproduktion. "Varje hektar kommer att bidra till omställningen för ett mer hållbart livsmedelssystem.”, säger Michael Martin, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet som är expert på urbana odlingsmetoder.

Double food production with Sweden's largest agrivoltaic solar park – combines agriculture with solar energy production for indoor cultivation.18.6.2024 08:06:53 CEST | Press release

Europe's largest indoor cultivation, Ljusgårda, has entered into a power purchase agreement (PPA) with the balance responsible party Energi Försäljning Sverige AB and Sweden's leading solar energy company Svea Solar. The solar park that Svea Solar has built together with Ekoväx is Sweden's largest agrivoltaic park of 13 hectares and combines classic agriculture with solar energy production. "Every hectare will contribute to the transition to a more sustainable food system." says Michael Martin, researcher at IVL who is an expert on urban farming methods.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye