Göteborgs stift

Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen 21-26 april

Dela

Under årets Vetenskapsfestival, 21-26 april i Göteborg, samtalar en av världens främsta forskare inom fältet naturvetenskap och teologi, professor Ted Peters från Berekely, med ärkebiskop Antje Jackelén och biofysikprofessor Hans Liljenström om ”Hopp i en evolutionär och revolutionär värld”.

Hur kan vi leva ut hopp i en tid när alltfler lever med en känsla av undergång?
Under årets Vetenskapsfestival är Svenska kyrkans huvudgäst en internationell forskare och teolog som specialiserat sig på frågor om ”Hopp i en evolutionär och revolutionär värld”. Professor Ted Peters från Graduate Theological Union in Berkeley är en av världens främsta forskare inom fältet naturvetenskap och teologi. Vi hör honom i ett samtal med teologie doktor och ärkebiskop Antje Jackelén, samt biofysikprofessor Hans Liljenström i en musikalisk talkshow med titeln ”Hope In An Evolutionary And Revolutionary World”.

– Detta är två av dagens tyngsta internationella namn inom fältet där naturvetenskap möter teologi. Hans Liljenström forskar inom medvetande och evolutionsforskning och Ted Peters inom etik och teologisk reflektion utifrån evolutionen. Det handlar om vad som händer i mötet mellan fälten! Det ska verkligen bli jättespännande, det är två av mina personliga favoriter inom ämnet!, säger Pontus Nilsen, projektledare för Svenska kyrkan på Vetenskapsfestivalen. 

Varför hatar män Greta
Resten av programmet är fullmatat med olika vinklingar på angelägna frågeställningar: Under tre lunchföreläsningar onsdag till fredag får vi reda på varför män hatar Greta, varför ickevåldsamt motstånd kan vara mer effektivt än vapen och om transhumanism egentligen är en ny religion?

I seminariet ”Lev helt – dö bra” avhandlas hur Sverige ska kunna arbeta med existentiell hälsa. Dessutom undersöker vi om Jesus egentligen var en profet som misslyckades? Vad säger forskningen om den historiska personen bakom allt tumult?

Varifrån kommer musiken
För den musikintresserade innehåller programmet också en uttolkning av varifrån musiken egentligen kommer och varför vi påverkas så av den. Dessutom kan du lyssna till två av Beethovens stora verk, och är du lite yngre finns en spännande orgelsaga för barn om flickan som gick vilse men hittade hem.

Existentiella frågor om livets villkor
Välkommen till ett festivalprogram där existentiella frågor om livets villkor och möjligheter får samspela med vetenskapliga rön. Med omkring 70 000 besök varje år är festivalen ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Svenska kyrkan bidrar varje år med flera programpunkter.

Svenska kyrkans programpunkter bygger på att inbjudna akademiker samtalar om angelägna frågor, på ett sätt som för forskningen närmare en bredare publik. För dig som vill tänka kring existentiella frågor, ge näring åt fantasin, och inspireras och utmanas av internationella och lokala teologer och forskare.

Program:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/vetenskapsfestivalen-2020-rorelse/movement

Kontakt:
Pontus Nilsen, projektledare och präst, 031-731 92 65

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum