Göteborgs stift

Svenska kyrkan satsar på att återbruka möbler

Dela
Nu startar ett pilotprojekt med målet att öka återbruk av begagnade möbler inom Svenska kyrkan.

Stolar som blivit över i ett församlingshem hamnar i ett annat några mil bort. Målet med Svenska kyrkans projekt är att testa ett digitalt verktyg som i stället för att köpa nytt visar på möjligheter till återbruk.

I projektet ska den digitala plattformen ”Sajkla” under 2023 och 2024 testas av ett antal pastorat och församlingar som delar med sig av begagnade möbler till varandra.

 – Plattformen funkar som ett eget Blocket för Svenska kyrkan. Alla församlingar och pastorat som går med kan lägga upp möbler som planeras att bytas ut, och alla kan beställa det de vill ha. Möblerna byter helt enkelt ägare inom organisationen, säger Christina Bernérus, klimat- och hållbarhetssamordnare på Göteborgs stift.

Svenska kyrkan har som mål att bli klimatneutrala till 2030. Projektet är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

 – Det är hög tid att ta sig an klimatpåverkan från våra inköp. Konsumtion är en stor del av vår påverkan på klimatet, men inte alltid så lätt att mäta, säger Christina Bernérus.

Pilotprojektet finansieras med färdplansmedel och Göteborgs stift är projektägare. Projektet är öppet för fler deltagare.

 – Jag hoppas att många vill vara med och testa och att projektet leder till att en stor mängd möbler i Svenska kyrkan får nytt liv, säger Christina Bernérus.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Christina Bernérus, klimat- och hållbarhetssamordnare på Göteborgs stift
christina.bernerus@svenskakyrkan.se
031-771 30 22

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum