Svenska kyrkan

Svenska kyrkans filmpris till Stefan Jarls Godheten

Dela

Filmen Godheten av Stefan Jarl har tilldelats Svenska kyrkans filmpris 2013. Priset på 50 000 kronor delas ut i samband med filmens visning på Göteborgs Internationella Film Festival ikväll.

Marit Kapla, filmfestivalens konstnäriga ledare, Stefan Jarl och Ingvar Humlén, ordförande för Se Människan. FOTO: Mikael Ringlander

Godheten är en betraktelse över de ökande klyftorna i samhället. Stefan Jarl bygger filmen på intervjumaterial med ekonomijournalister och samhällsforskare, egna reflektioner till meditativa bilder och en oefterhärmlig Thommy Berggren som i iscensatta partier gör satir över dyra levnadsvanor.

Juryns motivering: Med övertygande allvar och humor skildrar Stefan Jarl i Godheten vårt penningstyrda samhälle där människan och livets värden marginaliseras. Godheten får oss att se det vi förlorar.

Bland de 13 nominerade filmerna var en övervägande majoritet dokumentärer och det blev också en dokumentär som juryn enhälligt utsåg till vinnare.

Filmen Godheten av Stefan Jarl fångade juryn genom att med sakligt allvar parat med humor låter många röster uttala sig om angelägna frågor som i grunden rör oss som människor och hur vi agerar i det samhällssystem och den tid vi befinner oss. Filmen är politisk men inte partipolitisk, den är mer lågmäld än agitatorisk och ställer frågor snarare än lämnar svar. På detta sätt öppnar den för diskussioner om vilken typ av samhälle vi vill leva i. I filmen finns naturlyriska sekvenser av stor skönhet, som påminnelse om skapelsens, livets goda värden.

Svenska kyrkans filmpris delas årligen ut till en svensk långfilm som har premiär under festivalen. Filmen ska hålla hög konstnärlig kvalitet och synliggöra bland annat existentiella, rättvise- och sociala frågor i berättelse och uttryck.

Jury för Svenska kyrkans filmpris 2013

Mikael Ringlander,

Präst och projektledare för Se människan och Kultursamverkan Svenska kyrkan. Juryordförande.

Monika Tunbäck-Hanson

Filmkritiker Göteborgsposten, Hedersdoktor i film Göteborgs Universitet.

Susanne Wigorts Yngvesson

Teol Dr, Lektor i etik, utbildningsledare systematisk teologi Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer om Svenska kyrkans filmarbete

Bilder finns bifogade.

Kontakt

Mikael Ringlander, projektledare för kultursamverkan Svenska kyrkan 0705-18 19 95

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum