Svenska satelliten Mats ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet
Den 1 november sänds den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Satelliten Mats är den första svenska forskningssatelliten som skjuts upp i rymden på över 20 år. Mats kommer att röra sig i en omloppsbana runt jorden på 600 kilometers höjd och studera fenomen i mesosfären, den del av atmosfären som ligger på höjden 80 till 100 kilometer över jorden. Ett exempel är nattlysande moln, det vill säga de moln som är belägna högst upp i jordens atmosfär på 85 kilometers höjd. Ett annat exempel som Mats ska studera är vågrörelser i mesosfären och hur de länkar ihop olika delar av klimatsystemet.
- Mats kommer ge forskarna unika data och gör det möjligt för forskare runt om i världen att öka kunskapen om klimatsystemet, samtidigt som klimatfrågan berör allt fler inte minst genom extremväder säger Anna Rathsman, Rymdstyrelsens generaldirektör.
Genom att göra observationer med hjälp av kameror i området infrarött och ultraviolett avbildas atmosfäriska egenskaper. Mats datainsamling liknar datortomografi och ger en tredimensionell bild av atmosfären och hur olika nivåer av atmosfären påverkar varandra. På så sätt kommer Mats att bidra till ny kunskap och bättre klimatmodeller.
Svenska forskare och forskarkollegor världen över väntar med stort intresse på data från Mats. De data som Mats samlar in kommer att sättas ihop till en komplett 3D-modell av mesosfären. där vågor och strukturer kan studeras i detalj.
- Kanske upptäcker Mats något i atmosfären som vi idag inte har en aning om, ungefär som upptäckterna av ozonhålen på 1980-talet säger Linda Megner, docent och projektledare för Mats på Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet.
Krattat väg för internationella beställningar av satelliter och rymdteknik
Svenska rymdingenjörer och forskare har under flera år tillsammans arbetat med att ta fram Mats. Projektgruppen består av rymdtekniker från de svenska satellittillverkarna OHB Sweden och ÅAC Microtec, konstruktörer på det svenska företaget Omnisys som har tagit fram det vetenskapliga mätinstrumentet, samt forskare på Stockholms universitet, Chalmers och KTH.
Satsningen ger Sverige möjlighet att bedriva forskning av hög klass och behålla sin position inom ett område där vi traditionellt ligger i framkant.
- Det är viktigt för Sverige att ta plats i den snabba samhällsutvecklingen, där rymden får allt större betydelse. Genom Mats kan vi bygga kompetens och utveckla nya och mer kostnadseffektiva satellitsystem. Samtidigt skapas nya högt kvalificerade arbetstillfällen i Sverige, säger Anna Rathsman.
Korta fakta
- Mats är en akronym av Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy)
- Den 1 november sänds Mats upp i omloppsbana ombord på företaget Rocket Labs Electronraket från rymdhamnen i Mahia i Nya Zeeland.
- Mats är ungefär lika stor som en diskmaskin på 50 kg och har en beräknad livslängd på cirka två år.
Möjliga forskare att intervjua
Linda Megner https://www.su.se/profiles/lmegn-1.182508 (Linda är docent/forskare och projektledare för det vetenskapliga innehållet på Mats)
Jörg Gumbel Jörg Gumbel - Stockholms universitet (Jörg är professor i atmosfärsfysik och så kallad principal investigator för Mats)
Citat från svenska och utländska forskare finns här: https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/sverige-i-rymden/satelliten-mats/forskningsprojekt-mats/
För mer information och kontakt
Läs mer om detaljerad information om Mats i vårt presskit som ligger under "Dokument" längre ner i detta utskick.
Ladda ner fler filmer om Mats här
Läs allt om Mats på rymdstyrelsen.se/mats
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder






Dokument
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Träffa Sveriges nya astronaut18.1.2023 10:42:05 CET | Pressmeddelande
Sverige har fått en ny framtida rymdfarare. Marcus Wandt från Linköping antogs som astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA i slutet av förra året. Nu har du möjlighet att träffa honom och höra han berätta sin historia. Kom till ABF-huset i Stockholm den 25 januari klockan 17:00.
Svensk bland Europas nya astronauter23.11.2022 17:43:44 CET | Nyheter
Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut 17 nya astronautkandidater bland mer än 22 500 sökande från alla 22 medlemsstater. Sverige finns representerad i reservtruppen med Marcus Wandt från Linköping.
Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande
På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.
Solenergi från rymden30.9.2022 12:13:07 CEST | Nyheter
Kan solenergi från rymden vara lösningen på våra energiproblem på jorden? Den europeiska rymdorganisationen, ESA, undersöker just nu möjligheterna. I november tar ESAs medlemsländer beslut om de ska finansiera arbetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum