Svenska vinnare i prestigefyllt rymdkonstprojekt
Svensk konst får pryda den europeiska rymdorganisationen ESA:s servicemodul inom månprogrammet Artemis. Det är studenter från Forsbergs som valts ut som ett av två bidrag som får åka till månen.

Artemis är vår generations stora månprogram, uppföljaren till Apolloprogrammet som pågick mellan åren 1961 och 1972. Målet med programmet är att åter sätta människan på månen och detta görs i ett brett samarbete mellan de amerikanska och europeiska rymdorganisationerna samt en rad andra internationella partners.
Inom programmet kommer en hel flotta av olika raketer och moduler att tas fram. NASA har bland annat byggt den kraftigaste bärraketen någonsin (Space Launch System) och ovanpå den kommer den så kallade Orion-kapseln att placeras. Orion består av en besättningsmodul, byggd av amerikanska Lockheed Martin, samt en servicemodul tillverkad av franska Airbus genom den europeiska rymdorganisationen ESA.
För inte så länge sedan kunde det sista stora testet genomföras av alla delar som ingår i Artemis 1, jungfrufärden, och nu väntar hela rymdvärlden med spänning på om Artemis 1 kan komma att flyga senare i sommar.
Artemisprogrammet är uppdelat i olika uppdrag, Artemis 1, 2, 3 och så vidare. Det första fungerar som ett grundtest av all teknik där Orion sänds upp för att runda månen innan hemfärd. Först i Artemis 3 kommer det finnas besättning ombord på Orion och Artemis 5 kommer vara då man för första gången på över 50 år ska försöka placera människor på månens yta.
I projektet Art for Artemis skickade design- och multimediastudenter från hela Europa in konstverk som fick tävla om att pryda den europeiska servicemodulen under Artemis 3. Bland de tjugofyra bidragen från åtta skolor har en jury valt ut två verk som kommer pryda utsidan av Orion under sin färd till månen. Ett av dessa bidrag kommer från studenterna Ziba Artystone, Filip Fernström, Måns Rydh, och Edvard Norman som studerar på Forsbergs reklamskola i Stockholm.
- När vi gjorde vår efterforskning för Art for Artemis-projektet ville vi införliva ett element av tid, gemenskap och samarbete, samtidigt som vi ville inspirera alla som ser vårt verk, och därmed förhoppningsvis den yngre generationen av framtida rymdforskare, säger Ziba Astyrstone när ESA frågar vad som inspirerade studenterna från Forsbergs till att göra just den här bilden.
Läs en längre intervju med studenterna här
Vi på Rymdstyrelsen är såklart jätteglada över att vi har så duktiga rymdinspirerade studenter.
Det andra vinnande bidraget kommer från Tessa Kugel från den franska konstskolan the Beaux Arts de Paris.
Nyckelord
Bilder



Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen byter raket för svensksatelliten Mats12.7.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Ukrainakriget tvingar Rymdstyrelsen att byta raket för svenska forskningssatelliten Mats. Rymdstyrelsens huvudentreprenör, OHB Sweden AB, har nu skrivit avtal med amerikanska RocketLab om raketen som ska ta Mats till rymden.
Astronauten Jessica Meir snart på plats i Stockholm16.6.2022 06:59:00 CEST | Pressmeddelande
Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, har valt Stockholm som en av fem städer som hon besöker under sin Sverigeturné. Den 20 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.
Astronauten Jessica Meir snart på plats i Göteborg16.6.2022 06:59:00 CEST | Pressmeddelande
Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, har valt Göteborg som en av fem städer som hon besöker under sin Sverigeturné. Den 19 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.
Astronauten Jessica Meir snart på plats i Umeå16.6.2022 06:59:00 CEST | Pressmeddelande
Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, anländer till Umeå under stadens 400-årsjubileum. Umeå är en av fem städer som hon valt att besöka under sin Sverigeturné. Den 22 juni håller hon en föreläsning för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.
Snart kommer astronauten Jessica Meir hem till Västerås16.6.2022 06:59:00 CEST | Pressmeddelande
Astronauten Jessica Meir, vars mamma kommer från Västerås, är snart på plats i staden. Hon väljer Västerås som en av fem städer på sin Sverigeturné i juni. Den 23 juni ska hon föreläsa för allmänheten om livet och forskningen ombord på rymdstationen ISS – och drömmen om att bli första kvinnan på månen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum