Civil Rights Defenders

Svenskar oroade för demokratin

Dela

Två tredjedelar av svenskarna är oroliga för den demokratiska utvecklingen i världen. Det visar en ny undersökning av Kantar Public (Sifo) som tagits fram på uppdrag av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. En stor majoritet anser också att det är viktigt att Sverige arbetar för att stärka demokratin i världen.

– Många är oroliga över demokratin i världen, och tyvärr har de skäl att vara det. Antalet demokratiska länder har minskat de senaste femton åren och vi ser just nu ingen klar ljusning, säger Anders L. Pettersson, Executive Director för Civil Rights Defenders. 

Samtidigt visar undersökningen att tilltron till demokrati är stor. Nära nio av tio anser att demokrati är det bästa sättet att styra ett land, och nio av tio anser att för att få kallas demokrati behöver grundläggande mänskliga rättigheter och allas lika värde respekteras. 

Däremot anser yngre män i mindre utsträckning än andra grupper att demokrati är det bästa sättet att styra ett land. 93 procent av män i åldersgruppen 65–79 år anser att demokrati är det bästa styrelseskicket, bland männen i den yngsta åldersgruppen 18–29 år är siffran 78 procent. 

– Även om skillnaderna mellan generationerna är relativt små, behöver vi vara på vår vakt. Demokrati är en färskvara som måste vinnas och försvaras av varje ny generation, säger Anders L. Pettersson. 

Undersökningen utfördes under perioden 30 november till 2 december, Sifopanelen av Kantar Public, på uppdrag av Civil Rights Defenders. 1041 personer mellan 18 och 79 år svarade på enkäten.

Läs undersökningen här. 

Kontakta oss för en kommentar

+46 (0)76 576 27 62
press@crd.org

Nyckelord

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

Nobels Fredspris 2022 – Civil Rights Defenders kan kommentera 7.10.2022 12:00:54 CEST | Pressmeddelande

Nobels fredspris 2022 tilldelas bland annat den belarusiska människorättskämpen Ales Bialiatski. Civil Rights Defenders har mångårig erfarenhet av att bevaka och kommentera läget för mänskliga rättigheter i Belarus, och nära relation till Ales Bialiatski. 2014 tilldelades Ales Bialiatski Civil Rights Defenders pris Civil Rights Defender of the Year Award. Han sitter just nu frihetsberövad i Belarus. Vi kan kommentera årets pristagare samt läget för mänskliga rättigheter i Belarus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum