Svenska Cykelförbundet

SVENSKSUCCÉN: Jenny Rissveds vann och Emilia Fahlin trea i Gracia!

Dela
Jenny Rissveds tog över den gula ledartröjan under lördagsförmiddagens korta tempolopp och behöll den sedan ända in över mållinjen på sista etappen när tjeckiska Gracia Orlová tour avslutades på söndagen. Emilia Fahlin totaltrea. Sverige vinner lagtävlingen. Snacka storslam för det svenska laget i Tjeckien!

”Otroligt bra kört av Jenny under hela etapploppet. Jäkligt roligt detta," säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall direkt efter prisutdelningen med väldigt många svenska cyklister på podiet.

Sista etappens 102 kilometer blev var plattare än de närmast föregående dagarna och hade inga bergspris, vilket betydde att Rissveds blev kvar på andraplatsen i den tävlingen. Men det var inte helt lätt att kontrollera för det svenska laget, som hade allt ansvar för att hålla ihop klungan denna söndag.

”Ganska snabb körning i dag med många attacker. Vi hade en del problem till att börja med att kontrollera tävlingen helt, men tjejerna knöt ihop det bra på slutet”, säger Wetterhall.

Emilia Fahlin kraschade mot slutet, men det var innanför trekilometersmarkeringen så det första beskedet var samma tid som klungan och att hon behåller tredjeplatsen.

Emilia har också haft kaptensrollen under Gracia Orlová tour och var på alla sätt extremt viktig denna söndag.

”En stor eloge till Emilia. Hon har verkligen axlat kaptensrollen på ett jättebra sätt och styr och ställer i skeden när vi inte riktigt kan vara med tips och coachning från bilen.”

Podiet på sista etappen 

1 Dominika Wlodarczyk, Atom Deweloper Wrocław
2 Jenny Rissveds, Sverige +0
3 Flen van Eynde, Fenix-Deceuninck Continental +0

Totalställningen efter sista etappen 

1 Jenny Rissveds
2 Dominika Wlodarczyk
3 Emilia Fahlin

Ebba Grankvist, Tilde Hammarström, Karin Söderqvist och Felicia Bengtsson fick också gå upp på podiet, tillsammans med Jenny Rissveds och Emilia Fahlin.

"Ja, vi vann lagtävlingen för andra året i rad. Riktigt kul och så bra kört av tjejerna", säger Wetterhall.

Här finns alla resultat efter sista etappen senare under söndagen: https://www.procyclingstats.com/race/gracia/2023/stage-5

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering men ange cred)

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Klyver i vita tröjan, Forssell fyra och Lundmark femma – fin dag i Estland för bägge landslagen28.5.2023 13:45:34 CEST | Pressmeddelande

Det blev en fantastisk fin svenskdag under lördagen i estländska Tartu. Herrarnas andra etapp i Tour of Estonia avslutades med att att det blev dubbelt svenskt i ungdomstävlingen genom Hjalmar Klyver och Hugo Lennartsson samt att Hugo Forssell var fyra på etappen. Därmed blev Sverige också tvåa i lagtävlingen. Svenska damlaget satte innan des verkligen färg på endagarsloppet.

Anna Beck och Louise Jannering är laddade inför viktig världscup i USA26.5.2023 13:45:11 CEST | Pressmeddelande

När Anna Beck och Louise Jannering jagar guld i USA individuellt är det faktiskt ännu mera en andra svensk kvotplats som ett lag. Sammanhållningen i det lilla paralandslaget är extremt fin. Banorna i Huntsville-Alabama där det först världscup i tempo 27 maj och linje två dagar senare ska passa bra. De har acklimatiserat sig för värmen – vankas 30 grader och sol under linjeloppet – genom cykling i bastu.

Kostnadsfritt för tävlingar på väg under 2023 – Svenska Cykelförbundet om regeringsbeskedet5.5.2023 13:09:11 CEST | Pressmeddelande

Regelverket för evenemang på statliga vägar har orsakat stora kostnader för ideella cykelföreningar. I dag fredag gav regeringen ett välkommet besked om att våra föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Ett stort glädjebesked! Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum