Region Örebro län

Svenskt Ambulansflyg besökte Region Örebro län och Örebro Airport

Dela

Under måndagen landade ett flygplan från Svenskt Ambulansflyg på Örebro Airport. Flygplanet är ett av de totalt sex plan som kommer att utgöra Sveriges regioners eget ambulansflyg.

Inom ramen för Svenskt Ambulansflyg samverkar Sveriges 21 regioner för att ge invånarna en likvärdig tillgång till beredskap dygnet runt under årets alla dagar.

- Samtliga regioner i Sverige har behov av en fungerande nationell organisation för ambulansflyg så att alla patienter, oavsett bostadsort, kan förvänta sig snabba och smidiga transporter även om avstånden är långa. Den specialiserade vården kommer närmare patienten vilket kommer alla regioner till glädje men för oss som universitetssjukhusregion är det extra viktigt att planen börjar flyga, säger Andreas Svahn (S), ordförande i Region Örebro läns regionstyrelse.

Svenskt Ambulansflyg startar upp sin verksamhet vid Umeå Airport nu i november och december 2021. Därefter följer verksamheterna vid Arlanda utanför Stockholm och Landvetter utanför Göteborg i februari år 2022.

– Det här är ett lyft för svensk sjukvård. På utsidan ser det ut som ett ordinärt plan men inuti är det fyllt med en spetsteknik och en medicinteknik som ger en väldigt hög patientsäkerhet. Svenskt Ambulansflyg ger oss en fantastisk möjlighet att utveckla svensk sjukvård, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg och oppositionsråd i Region Örebro län.

Patientsäkerhet och god arbetsmiljö

Den rymliga kabinen är utrustad likt en intensivvårdssal med syrgas, vakuum och luft inbyggt i panelerna. En flexibel inredning möjliggör en variation med en eller tre bårar alternativt enbart sittande passagerare för till exempel en transport av specialister när patienten inte klarar en förflyttning. En innovation är den elektriska bårlyften där patient med medicinteknisk utrustning lyfts ombord i en sammanhållen enhet vilket bidrar till både säkerhet för patienten och en tryggare arbetsmiljö.

En kort landnings- och startsträcka och bra förmåga att landa när sikten är försämrad ger en hög tillgänglighet.

– Det känns väldigt bra att vi kan visa upp ett modernt ambulansflygplan som ger god arbetsmiljö och extra hög patientsäkerhet, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

Kontakt

Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län, telefon: 070-524 22 66

Ola Karlsson (M), oppositionsråd, Region Örebro län och styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg, telefon: 073-831 31 15

Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg, telefon: 073-824 03 91

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum