Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg inleder flygträning

Dela
Svenskt Ambulansflyg har den 5 oktober inlett kontinuerlig träning av piloter och sjuksköterskor inför operativ driftstart den 1 november.
Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg
Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg

Träningsflygningar i stor skala innebär att de blågula ambulansflygplanen kommer synas i svenskt luftrum och på många flygplatser runt om i Sverige.

Nästa steg inför operativ driftstart

– Nu tar vi nästa steg i en planerad process för operativ driftstart i norra Sverige den första november, säger Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg.

Träningsflygning inleds som deklarerad icke-kommersiell flygverksamhet, för att enligt plan övergå till kommersiell licens senare under oktober månad.

Träning under varierade förhållanden

Flygningarna sker såväl dag som natt under varierade förhållanden. Träningarna utgår ifrån koordinering av uppdrag utifrån regionernas förväntade behov.

Intensiv träning av samtliga yrkesgrupper

Sedan två månader pågår utbildning av piloter på den aktuella flygplanstypen PC-24. Gruppvis varvas träning i flygsimulator, teoretisk utbildning, träning av start och landning, men också hantering av flygplanets inredning i form av bårar, säkerhet, elektrisk bårlyft och anpassning av kabinens konfiguration. Ytterligare en grupp piloter kliver på sin anställning i mitten av oktober.

Den första gruppen specialistsjuksköterskor inom IVA/anestesi har inlett utbildning för stationering vid beredskapsbasen i Umeå.

Rekryteringen av sjuksköterskor går mot avslut vid Sahlgrenska i Göteborg och är igång vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Operativ driftstart vid Arlanda och Landvetter inleds i februari 2022

Medarbetare vid koordineringscentralen genomför utbildningar varvat med praktik vid motsvarande funktion i Norge.

Kontakter

Bilder

Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg
Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg
Ladda ned bild
Pressbild: Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg
Pressbild: Fredrik Lambeck, Accountable Manager, Svenskt Ambulansflyg
Ladda ned bild

Om

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
c/o Regionens hus
901 89 Umeå

https://www.svenskt-ambulansflyg.se/

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån  Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Svenskt Ambulansflyg summerar 202227.3.2023 16:10:40 CEST | Pressmeddelande

Under 2022 utförde Svenskt Ambulansflyg uppdrag vid 39 av Sveriges drygt 40-tal flygplatser och vid 28 flygplatser i andra länder. Uppdragen har utförts åt Sveriges samtliga regioner. Dominerande volymen uppdrag är normaltransporter. Transporter är både planerade och akuta och utförs med ordinarie besättning och med specialteam. Det handlar om flera tusen patienter som har fått hjälp att komma till rätt sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum